‘We hebben bijgedragen aan IKEA’s eerste Afrikaanse meubelcollectie’

Sinds 2014 zet het Dutch Good Growth Fund (DGGF) zich in voor lokale ondernemers. Door ondernemerschap in opkomende markten te stimuleren en te zorgen voor betere financieringsmogelijkheden, helpt het DGGF ondernemers als Viviane, Hend, Miriam, Laila en Hussein.

Togo Viviane
Viviane Assogba voor haar winkel in sappen en gezonde producten

Vrouwelijke ondernemers in Togo

‘Vrouwen krijgen moeilijker toegang tot financiering dan mannen’, zegt Candide Leguede. Ze is voorzitter van de Federation of Business Women and Entrepreneurs of Togo. Om de positie van vrouwelijke ondernemers in Togo te verbeteren, ondersteunt het DGGF Innov’Up.

Innov’Up is een zogenaamde ‘business incubator’. Ze helpen vrouwen in Togo bij het starten en laten groeien van hun onderneming. Tot nu toe hebben al vijftig vrouwen met hun steun een eigen bedrijf opgestart of uitgebreid. Daarnaast heeft Innov’Up al duizenden vrouwen getraind in ondernemerschap.|

Egypte Ikea
Reform Studio oprichters Hend Riad en Mariam Hazem aan het werk voor de IKEA collectie

Kansen voor jonge ondernemers

Hend Riad en Mariam Hazem zijn twee jonge, gepassioneerde ontwerpers uit Caïro. Door investeringen van het DGGF konden ze financiering te ontvangen van het Sawari Ventures North Africa Fund.
Dankzij deze steun slaagden Hend en Mariam erin om hun bedrijf Reform Studio, dat gerecycled plastic omtovert tot designer producten, te professionaliseren. ‘In oktober 2016 werden we zelfs gevraagd om bij te dragen aan de lancering van IKEA’s eerste Afrikaanse meubelcollectie!’

Groei van een Palestijnse start-up

De Palestijnse Gebieden vormen een uitdagende omgeving voor ondernemers. Toch lukte het Laila en Hussein om hun bedrijf RedCrow tot een succes te maken. Met hun onderneming helpen ze diplomatieke missies, NGO’s en bedrijven veiliger te werken in het veranderlijke Midden-Oosten. Ze gebruiken openbare gegevens, sociale netwerken en andere bronnen om waardevolle informatie te leveren.

PalGeb RedCrow
RedCrow oprichters Hussein en Laila

Ook al krijgt de Palestijnse ICT-sector steeds meer erkenning binnen de Palestijnse gebieden en de rest van de wereld, ondernemers krijgen nog maar moeizaam financiering. Laila zegt: ‘We moesten ons verder ontwikkelen maar hadden niet de middelen om zo snel te groeien als we wilden.’ Het Ibtikar Fund, dat mede tot stand kon komen door ondersteuning van het DGGF, bood uitkomst. Dankzij de financiering van Ibtikar Fund konden Laila en Hussein hun bedrijf snel uitbreiden. Ze zijn nu zelfs ook actief in landen als Jordanië, Egypte, Libanon en Syrië.    

Meer informatie

Wil je meer weten over hoe DGGF lokaal ondernemerschap stimuleert in opkomende markten? Lees dan het DGGF impact rapport.