Bikeweek 2019

Deze week is het weer Bikeweek UK in het VK! Deze ‘annual celebration to showcase cycling’ heeft als doel om meer Britten aan het fietsen te krijgen. Het aantal Britten dat regelmatig fietst is in de afgelopen jaren sterk toegenomen doordat langzamerhand steden meer fietsvriendelijke infrastructuur aanleggen. De verschillen zijn echter nog groot. London is koploper, maar Manchester bijvoorbeeld, is bezig aan een ambitieuze inhaalslag onder de bezielde leiding van oud-wielrenner Chris Boardman. De Nederlandse faciliteiten en fietscultuur worden als lichtend voorbeeld gezien wat kansen biedt op bijvoorbeeld  het gebied van advisering in steden die starten met het uitbreiden van hun fietsinfrastructuur.

Bikeweek fietsen

Op 4 juni vond de officiële opening plaats door CyclingUK waarbij de Ambassade voor de 6e keer nauw betrokken was. Wielersport journaliste Laura Winter presenteerde de opening die startte met een welkomstwoord van Ambassadeur Simon Smits, gevolgd door de net nieuw aangetreden Minister van Transport Michael Ellis MP, die plechtig beloofde zich actief in te zetten voor fietsen. Na een aantal ander sprekers, hield Paul Touhy, CEO van CyclingUK, een vurig betoog dat de verantwoordelijkheid om het VK weer een fietsland te maken een gedeelde is voor iedereen. Hij wees er ook op dat de fietsindustrie in 2018  £5.6 miljard heeft bijgedragen aan de Britse economie.

Hierna vond de jaarlijkse All Party Parliamentary Bikeride door Londen plaats op allerlei soorten fietsen. Hieraan werd door verschillende Nederlandse bedrijven een bijdrage geleverd:  fietsenrekken van Falco, fietsen en fietstaxi’s van 4wielers.nl en  UrbanArrow via PedalMe en advies van VINU en APPM.

De dag werd afgesloten met een  Cycle Summit waar Britse en Nederlandse sprekers ervaringen deelden over hoe meer mensen op de fiets te krijgen. Zo vertelde Cindy Clevers, Tour de Force Manager verantwoordelijk voor het opstellen van het nationale Nederlandse Fietsbeleidsprogramma 2.0, over de Nederlandse ambities om nog meer mensen op de fiets te krijgen.

Wethouder Robert van Asten van Den Haag over de plannen van deze stad om meer mensen aan te moedigen te fietsen en te wandelen als de oplossing om de stad leefbaar te houden. In een stad waar toch al veel mensen fietsen wordt ingezet op het stimuleren van groepen inwoners die traditioneel nog niet zoveel fietsen als immigranten ouders, expats, kinderen en pubers.

De Schotse Active Nation Manager, Lee Craigie, vertelde hoe in Schotland afstanden het grootste obstakel lijkt te zijn om meer mensen te laten fietsen, ondanks goed beleid en bijbehorende investeringen van £25 /inwoner.

De ambassade heeft een uitgebreid netwerk in de Britse fietswereld en helpt u graag met uw vragen over de Britse fietsmarkt. Voor mee informatie kunt u contact opnemen met Tessel van Essen van de economische afdeling.

Green Bike