Londen Tech Week

London Tech Week

Maandag 10 juni is door de Prime Minister Theresa May de jaarlijkse London Tech Week geopend. Met meer dan 300 evenementen en ruim 55.000 bezoekers is dit met recht één van de grootste Tech events in de wereld. May roemt in haar openingsspeech het VK om haar zeer succesvolle startup ecosystemen en kondigt aan ruim £1.2 miljard te investeren in de Britse technology business.   

Tech Nation – vergelijkbaar  met TechLeap.NL in Nederland - publiceerde gisteren een nieuw rapport over de positie van het VK in de wereldwijde startup-scene.  Het rapport laat zien dat het VK de afgelopen jaren met 72 bedrijven – na de VS met 703 bedrijven en China met 206 bedrijven – de meeste startups heeft voortgebracht die inmiddels meer dan een miljard waard zijn; de zogenoemde ‘unicorns’. Dit maakt het VK koploper in Europa, runner-up Duitsland met 26 unicorns ver achter zich latend. Ook vindt meer dan een derde van Europa’s snelst groeiende tech-bedrijven haar thuisbasis in het VK.

Daarnaast laat het rapport zien dat Britse venture capital investors in 2018 bijna net zo veel geïnvesteerd hebben als in Duitsland, Frankrijk en Zweden bij elkaar. In de eerste helft van 2019 ging het zelfs nog beter; er is nu al £5 miljard geïnvesteerd in Britse tech-bedrijven, wat voornamelijk bestond uit een beperkt aantal zeer grote investeringen in scale-ups.

Hoewel Brexit zijn stempel drukt op het Britse investeringsklimaat, is daar in de tech-sector nog geen sprake van. Helaas is er niet alleen maar goed nieuws te melden. Sifted – een nieuw initiatief dat nieuws en cijfers brengt over Europese startups en gesteund wordt door The Financial Times - laat zien dat de vertegenwoordiging van vrouwelijke oprichters in Britse unicorns nog steeds zeer laag is.

Grafiek over aantal Female fuonders in Unicorns in het VK
©Sifted