Nederlandse bedrijven blikken vooruit op internationale ondernemerstop

Nederlandse ondernemers met vernieuwende oplossingen voor maatschappelijke problemen staan volgende week op de Global Entrepreneurship Summit in Den Haag. Drie entrepreneurs kijken alvast vooruit naar de ondernemerstop en hebben hoge verwachtingen. ‘In Nederland hebben we iedereen gesproken, nu gaan we onszelf internationaal nog meer op de kaart zetten’.

Ralph de Vries - GES ondernemer
Ralph de Vries (l) is een van de ondernemers op de GES

Dynamisch afprijzen

Onlangs haalde Ralph de Vries van Wasteless het landelijk nieuws met zijn uitvinding; dynamisch afprijzen. Hoe werkt dat? ‘Wij helpen supermarkten versproducten aan de hand van de houdbaarheidsdatum op het juiste moment af te prijzen. Zo voorkomen we voedselverspilling én verdubbelen we de winstgevendheid op de categorie waar we actief zijn.’ In een Nederlandse supermarkt loopt nu een proef met zijn dubbele prijskaartjes. Koop je hetzelfde product een dag later? Dan betaal je minder dankzij een door Wasteless ontwikkeld algoritme.

‘We hebben de ambitie om uit te breiden van Nederland en Europa naar de VS. Contact met de grote Amerikaanse supermarktketen Kroger, die ook op de GES is, en andere retailers kan ons helpen daar voet aan de wal te krijgen’, zegt Ralph vooruitkijkend naar de ondernemerstop.

Uniek podium

Op de GES2019 op 4 en 5 juni zijn zo’n 2.000 ondernemers (waarvan 200 Nederlandse), investeerders, beleidsmakers en andere deelnemers uit de hele wereld bij elkaar in het World Forum in Den Haag. GES is een jaarlijkse top die wereldwijd ondernemerschap wil bevorderen. Tijdens de top komen innovatieve bedrijven in contact met investeerders die kunnen helpen internationaal op te schalen. Op GES 2019 zijn ook beleidsmakers van overheden aanwezig. Zo biedt GES een uniek internationaal podium aan bedrijven met vernieuwende oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke problemen.

Gunnar Larsen 370x245

Verzilting is zo’n probleem. Gunnar Larsen laat met Saline Farming zien dat er op zilte grond goed te verbouwen is. Op een proefveld op Texel testte zijn bedrijf de groei, structuur en smaak van 800 gewassen met brak water. ‘Aardbeien smaken door zoutstress juist zoeter. Aardappelen zijn romiger en smeuïger.’ Daarnaast teelt Saline Farming algen en zeewieren in zilt water voor gebruik in onder meer veevoer, voedingssupplementen en biobrandstof.

Licht opsteken

De producten liggen in ons land in diverse winkels. Maar Gunnar wil op de GES een licht opsteken om te zien wat er internationaal mogelijk is. ‘Ik ben zwaar onder de indruk van hoe groot dit event is. Ik ben gevraagd om in een van de panels mee te doen en mijn elevator pitch wordt daar vooraf geplugd, dus dat is mooi voor onze zichtbaarheid. Ik ben achteraf tevreden over GES als ik kan zeggen dat we 2 concrete opties hebben hebben voor samenwerking of schaalvergroting.’

Beth Massa 370x245.jpg

Ook Beth Massa van Ozarka ziet mooie kansen op de GES. In haar strijd tegen de plastic soep wil ze het evenement in Den Haag gebruiken om te netwerken, mee te doen aan een Business Challenge en haar naamsbekendheid te vergroten.

Haar idee? Ze wil zoveel mogelijk eenmalige plastic verpakkingen uit het milieu halen. Ozarka is nu in Amsterdam begonnen met herbruikbare bakjes voor afhaalmaaltijden van traiteurs en (afhaal)restaurants. ‘Maar onze ambitie is om uit te breiden naar de rest van Nederland, Europa en wie weet de wereld.’

Meer informatie over de GES

De organisatie van de GES is in handen van het Amerikaanse State Departement en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het volledige programma is te vinden in de GES2019-app.