'In het Huis van Europa komt een stembureau. Dat is echt heel leuk!'

Als persvoorlichter bij het Europees parlement in Nederland is Ingelise de Boer druk bezig met de voorbereiding voor de Europese verkiezingen van 23 mei. Met het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt zij veel samen om Nederlanders te informeren over wat de Europese Unie (EU) doet. Bijvoorbeeld door samen lesprogramma’s te organiseren.

Verkiezingen voor het Europees Parlement

‘Er komen spannende Europese verkiezingen aan. De verwachtingen zijn dit jaar groot, maar voor ons is het elke keer weer heel druk. Het referendum over de Europese Grondwet van 2005 was wel  een omslagpunt. Een positieve sfeer over Europa sloeg in een keer om. Dat gaat nu weer beter, maar communiceren over de EU in Nederland blijft ingewikkeld.’

‘Nederlanders zijn eigenlijk best geïnteresseerd in de EU, maar de opkomst voor de Europese verkiezingen is altijd heel laag. Bij jongeren is dat nog veel minder. Daarom focussen we extra op jongeren, bijvoorbeeld met aanwezigheid op bevrijdingsfestivals en een show in Paradiso.’

‘Het Europees Parlement in Nederland organiseert een opkomstcampagne. We zijn dus niet voor of tegen een partij, of voor of tegen de EU, maar we werken voor alle parlementariërs. Dit jaar voeren we anders campagne dan in andere jaren. Geen grote organisatie van boven, maar allerlei kleine initiatieven van onderop. Je gaat met iedereen in gesprek, van sportclub tot student tot de stad Maastricht.’

‘In het Huis van Europa komt een stembureau. Veel mensen komen hier speciaal heen om te stemmen. Politici mixen met allerlei mensen en gaan hier dan vaak met elkaar praten. Dat is echt heel erg leuk!’

Huis van Europa
©Roel Wijnants
Het Huis van Europa in Den Haag

Het Huis van Europa

‘Ik werk voor het Europees Parlement. De Nederlandse regering wordt vertegenwoordigd in de Europese Raad en de Raad van Ministers. Daar neemt Rutte samen met andere regeringsleiders besluiten. We hebben dus een andere rol, maar willen weten wat er bij elkaar speelt. Het is daarom heel fijn dat wij ook in Den Haag zitten. De lijntjes zijn kort.’

‘We werken ook echt samen, bijvoorbeeld in het onderwijs. Er is bijvoorbeeld een programma waar scholen ‘ambassadeur van het Europees Parlement' worden. In een ander programma staan ambtenaren voor de klas om over hun werk en de EU te vertellen. We werken heel fijn samen met Buitenlandse Zaken. Bijvoorbeeld tijdens verkiezingen werken we ook met Binnenlandse Zaken.’

‘Doordat we met 3 instituties een gebouw delen is het Huis van Europa eigenlijk een vooruitgeschoven post van de EU in Nederland. Je kan gewoon binnen lopen. Vroeger kwamen er ook wel mensen voor een werkstuk of een folder bij ons langs. Het internet heeft dat ingehaald, maar het kan nog steeds!’

Broodjes-kaascultuur

‘Nederland is een gewaardeerde en invloedrijke lidstaat van de Europese Unie. De Nederlandse Europarlementariërs staan bekend als inhoudelijk heel goed. Ze zijn ook vaak coördinator in een commissie of rapporteur op een dossier. Je ziet ze veel minder op ceremoniële functies, zoals vicevoorzitter van het parlement.’

‘Het is grappig om te zien hoe sommige Europacommunicatie in bijna alle landen werkt, maar niet in Nederland. Dat is niet omdat we niet genoeg ons best doen, want die andere landen blijken dan Denemarken, Zweden en Ierland te zijn. Landen met een vergelijkbare cultuur. Nederlanders zijn wars van emotie en meeslepende verklaringen: ze willen gewoon weten hoe het zit. Die nuchtere houding is echt een verschil met andere landen. Ik noem dat de broodjes-kaascultuur. Rutte komt gewoon op de fiets. Nederlanders vinden dat belangrijk, maar in een ander land verwachten ze pracht en praal.’

Ingelise de Boer bij Huis van Europa
Ingelise de Boer

Ingelise de Boer is persvoorlichter bij het Europees Parlement in Nederland. Aan de Hofvijver in Den Haag zitten de vertegenwoordigingen van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese diplomatieke dienst in Nederland. Dit ‘Huis van Europa’ is voor iedereen met vragen over de Europese Unie toegankelijk.

De Europese verkiezingen vinden in Nederland op 23 mei plaats. In veel andere landen wordt er in de dagen hierna gestemd. De uitslag is daarom op zondagavond 26 mei. Ongeveer 400 miljoen stemgerechtigden uit 28 landen stemmen voor 751 zetels voor het Europees parlement in Straatsburg.