Commando-overdracht Eerste Duits-Nederlands Legerkorps

Luitenant-generaal Michiel van der Laan droeg op 9 mei jl. na 3 jaar het commando van het Eerste Duits-Nederlandse Korps over. Dat deed hij midden in Münster op de Dom Platz bij de historische St. Paul-kathedraal. "Het was een eer en een genoegen om deel uit te mogen maken van dit fantastische team.", zei hij tijdens de ceremonie. 

De Duitse luitenant-generaal Alfons Mais volgt hem op. De leiding van het NATO High Readiness Headquarters komt hiermee volgens planning in Duitse handen. Nederland levert de plaatsvervangend commandant. Dat is sinds kort generaal-majoor Gerard Koot, die commandant was van 13 Lichte Brigade.

Van der Laan gaat naar de NAVO in Brussel en wordt per 1 juli Hoofd van de Nederlandse Permanente Militaire Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden.

Generaal Mais heeft uitgebreide ervaring bij nationale en internationale staven. Hij was als laatste in Afghanistan geplaatst bij Mission Resolute Support. De helikoptervlieger leidde al bataljons en brigades, en vervulde meerdere plaatsingen bij de Duitse landmachtstaf. Mais: “Een commandant is niets zonder zijn staf. Ik kijk uit naar de uitdagingen die wij de komende jaren zullen trotseren.”

Ongeveer 150 Nederlandse militairen maken deel uit van het NAVO-hoofdkwartier. Het Duits-Nederlandse Legerkorps kan waar ook ter wereld een troepenmacht van 60.000 militairen aansturen. Het Legerkorps telt twaalf nationaliteiten en is binnen twintig dagen volledig inzetbaar, ook buiten het NAVO-grondgebied.  Het 1e Duits-Nederlandse legerkorps staat momenteel stand-by voor inzet voor de NATO Response Force (NRF). Het is volgend jaar een half jaar het multinationale hoofdkwartier Land voor de NRF.

1GNC