Tips voor reizen tijdens de Ramadan

De maand Ramadan heeft in sommige landen een grote invloed op het dagelijks leven. Voor reizigers naar islamitische landen is het slim om daar rekening mee te houden. Onze ambassades in Indonesië, Marokko en Tanzania hebben handige tips.

Borden met gerechtjes op de grond

Iftar in Sudan

De maand Ramadan is voor bijna 2 miljard moslims wereldwijd een bijzondere tijd. Dit jaar vindt de vastenmaand plaats van 5 mei tot 4 juni. De Ramadan heeft in sommige landen een grote invloed op het dagelijks leven. Voor reizigers naar islamitische landen is het slim om daar rekening mee te houden. Misschien zijn bepaalde bezienswaardigheden dicht, mag je in het openbaar geen alcohol drinken of kan het druk zijn in het openbaar vervoer. Bereid je dus goed voor als je op reis gaat! 

Druk in het verkeer

Marleen Kokke werkt op de Nederlandse ambassade in Jakarta, Indonesië. ‘Tijdens Ramadan begint het leven vroeger, restaurants hebben aangepaste tijden of zijn afgeschermd zodat je niet naar binnen kan kijken. Plan je bezoeken daarom extra goed. Tussen vier en zes uur 's middags is het drukker in het verkeer omdat men naar huis gaat, want rond zes, als de zon onder is, vindt het breken van het vasten plaats. Ze noemen dat hier Buka Puasa en daarna vindt het gebed plaats.'

'Net als restaurants hebben ook bars en uitgaansgelegenheden aangepaste openings- en sluitingstijden. Alcohol wordt wel geschonken, maar vaak in bekers in plaats van glazen, zodat je niet kunt zien wat er in zit. Je mag in het openbaar gewoon eten, maar uit respect voor de bevolking adviseren wij daar niet te uitbundig in te zijn.'

Vrouw schept eten op aan lange tafel

De Indonesische Iftar heet Buka Puasa.

'Tijdens de Ramadan en vooral rondom het Suikerfeest, dat hier Lebaran heet, gaan veel mensen op reis. Ze gaan vaak terug naar het dorp waar ze vandaan komen, Pulang  Kampung. Er zijn dan ook een aantal vrije dagen. Het kan daarom drukker zijn in het verkeer en het openbaar vervoer. Houd rekening met overvolle transportmiddelen en vroeg volgeboekte vluchten en reizen. Dat staat ook in het reisadvies.'

'Ook op de ambassade zijn er collega’s die vasten. Elk jaar vindt er een Buka Puasa plaats, waar alle personeelsleden bij aanwezig zijn. Het is een moment waarop we met z’n allen saamhorigheid, respect, diversiteit en inclusiviteit vieren. Dat kun je op de foto zien.’

De klok een uur terug

Jihad Bouyafa werkt op de Nederlandse ambassade in Rabat. Zij vertelt: ‘In Marokko wijzigt de tijd in de Ramadan. Het is er nu 1 uur vroeger dan in Nederland, maar in de Ramadan is het 2 uur vroeger. Op die manier hebben Marokkanen meer tijd in de avond tijdens de Ramadan. Het leven vindt tijdens de vastenmaand immers plaats in de avond en nacht! Ook begint in Marokko de Ramadan vaak een dag later dan in veel andere islamitische landen. Dat komt omdat het land niet Saoedi-Arabië volgt, maar zelf het begin van de maand bepaalt. Raadpleeg een Marokkaanse bron voor de precieze data.'

'’s Ochtends en tijdens het breken van het vasten, de Iftar, kan het heel rustig zijn op straat. ’s Avonds is het vaak juist heel druk en het komt ook voor dat mensen op straat bidden.'

'Het is in Marokko niet verboden om in het openbaar te eten tijdens de Ramadan. Op plekken waar het minder toeristisch is zijn mensen dit echter niet gewend. Sommige horeca schenken geen alcohol. Mijn tips: wees een goede gast en vermijd eten en drinken in het openbaar. En probeer een keer harirasoep, de traditionele manier in Marokko om de vasten te breken.’

Meisje op scooter

Een relaxte sfeer

Harry Holwerda werkt op de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam, Tanzania. Hij zegt: ‘Zanzibar is populair bij Nederlandse toeristen. In tegenstelling tot het vasteland van Tanzania, zijn veel mensen op Zanzibar islamitisch en zullen bijna alle inwoners tijdens de Ramadan vasten.'

'Veel lokale bewoners nemen tijdens de Ramadan vrij en gaan op bezoek bij familie. Er heerst hier een vrij relaxte sfeer, ook tijdens de Ramadan. Alcohol is gewoon verkrijgbaar en bars blijven open. Toch adviseer ik je begripvol op te stellen naar de lokale bevolking. In hotels en resorts kan je gewoon drinken en eten, maar in het openbaar getuigt het van meer respect om dit niet te doen.'

'Het wordt ook gewaardeerd als toeristen hun kledingkeuze aanpassen aan het land dat ze bezoeken. Het wordt op prijs gesteld als vrouwen hun knieën en schouders bedekken en wanneer mannen lange shorts of broeken dragen. Eigenlijk geldt deze tip in meer of mindere mate voor alle moslimlanden.’