Brexit houdt het Verenigd Koninkrijk in de houdgreep, maar er gebeurt meer!

Hoewel het Verenigd Koninkrijk in de ban van Brexit is, staat het land zeker niet stil. Via deze weg zullen we u dan ook regelmatig op de hoogte houden over bredere economische ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. Zo heeft de Britse regering in 2017 de ‘Industriële Strategie’ uitgebracht, in het kader waarvan nog steeds met enige regelmaat op uiteenlopende beleidsterreinen nieuwe programma’s worden gelanceerd. De afgelopen maanden heeft de Britse regering weer drie nieuwe interessante strategieën gepubliceerd op het vlak van onderwijs, windenergie en stedelijke mobiliteit. 

EdTech Strategy

Het Britse ministerie van Onderwijs heeft £10 miljoen uitgetrokken voor een nieuwe EdTech Strategy waarmee een nieuw tijdperk moet worden ingeluid in het Britse onderwijs. Vooraanstaande techbedrijven zoals Google en Microsoft zullen gaan samenwerken met Britse onderwijsinstellingen om door middel van technologie de werkdruk van docenten te verlagen en de leeruitkomsten van leerlingen te verbeteren. Binnen deze nieuwe strategie is er onder meer specifieke aandacht voor de ontwikkeling van kinderen die speciaal onderwijs behoeven. Het gebruik van technologie in het onderwijs kan voor deze kinderen het onderwijs toegankelijker maken, omdat het nieuwe manieren van communicatie mogelijk maakt.

Deze EdTech Strategy is een goed voorbeeld van hoe het Verenigd Koninkrijk technologie inzet om het onderwijs te verbeteren en de werkdruk van leraren te verlagen.

Offshore Wind Sector Deal

Het Verenigd Koninkrijk heeft zichzelf als doel gesteld dat in het jaar 2030 60% van de Britse energie duurzaam moet zijn. Om dit te realiseren lanceerden de Britten afgelopen maart de langverwachte Offshore Wind Sector Deal. Het betreft een akkoord tussen de sector en de overheid waarbij de regering £557 miljoen aan subsidies vrijmaakt in ruil voor een investering vanuit de sector in windmolenparken van £250 miljoen. In dit sectorakkoord wordt specifiek ingezet op het verdrievoudigen van het aantal vrouwen dat werkzaam is in de offshore wind sector en het vergroten van offshore wind als exportproduct.

Future  Mobility: Urban Strategy                                                                                                                     

Deze strategie moet de duurzaamheidstransitie die gaande is in de Britse transportsector in goede banen leiden waarbij alle nieuwe mobiliteitsvormen moeten bijdragen aan de ‘zero emission’ doelen. Zo moeten volgens de strategie lopen en fietsen voortaan als de meest aantrekkelijke optie gepresenteerd worden voor stedelijke mobiliteit. Verder zet de strategie in op het verminderen van files door efficiënter gebruik te maken van de bestaande (beperkte) ruimte en moet data - waar mogelijk – zo veel mogelijk gedeeld worden. Ook moet de markt voor mobiliteit open zijn om op die manier innovatie te stimuleren en de beste deal aan consumenten te bieden. Tenslotte wordt er in de strategie benadrukt dat innovatie in mobiliteit voor iedereen in de samenleving toegankelijk moet zijn.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op!

Keep in touch with the Dutch!