Veel shows in het Verenigd Koninkrijk voor Nederlands jeugdtheater

Jetse Batelaan, directeur van Theater Artemis, is terug in het Verenigd Koninkrijk. Amper twee weken nadat jeugdtheatergroep Theatre Artemis 'War' opvoerde op het Belfast Children's Festival, is Batelaan nu in Londen. Bij het Unicorn Theatre werkt hij twee weken intensief samen met een groep Britse acteurs die zijn theatervoorstelling 'The Show In Which Hopefully Nothing Happens' gaan spelen. Deze fascinerende show, speciaal geschreven voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar oud, wordt tussen 21 maart en 28 april 45 keer vertoond in het Unicorn Theater.

Jetse Batelaan, Creative Director of Theater Artemis

Jetse Batelaan, Creative Director of Theater Artemis

Winnaar Zilveren Leeuw op Biënnale van Venetië

Batelaan is een hele grote naam in de wereld van het jeugdtheater. Hij is de allereerste jeugdtheaterproducent ter wereld die een Zilveren Leeuw krijgt toegekend op de Biënnale van Venetië (La Biennale di Venezia). De ster van Theater Artemis stijgt ook zeer snel internationaal; bijna de helft van de optredens in 2018 vond plaats buiten Nederland. "Onze acteurs spelen de stukken altijd zelf in de verschillende talen van alle landen waar we staan", legt Batelaan uit. "Pas sinds kort zijn we begonnen met het verkopen van re-makes in andere landen, waarbij het theater onze productie koopt en de show met lokale acteurs opvoert. Dat hebben we onlangs in Duitsland gedaan en nu doen we het voor het eerst ook in Groot-Brittannië."

The Show In Which Hopefully Nothing Happens by Dutch theatre producer Jetse Batelaan

The Show In Which Hopefully Nothing Happens

Binnenkort op Edinburgh International Children's Festival

De nieuwe aanpak (van werken met lokale acteurs) betekent niet het einde van toeren met een geheel Nederlandse cast voor Theater Artemis. Verre van dat. Batelaan zegt: "We doen alleen re-makes van oudere shows, die we zelf niet veel meer opvoeren; al het nieuwe werk gebeurt met onze eigen acteurs." The Show In Which Hopefully Nothing Happens was de eerste productie die Batelaan ooit maakte, twaalf jaar geleden.

Theater Artemis, met een volledig Nederlandse cast, zal binnenkort voor de derde keer dit jaar terug zijn in het Verenigd Koninrijk. De show 'The Invisible Man' is namelijk geboekt voor het Edinburgh International Children's Festival, van 30 mei tot 2 juni 2019.