Nederland fietst in Libanon

De Nederlandse ambassade in Libanon organiseerde op 9 maart een fietstocht van Batroun naar Tripoli. Bijna 100 fietsliefhebbers legden een route van 30 km af en steunden zo de activiteiten van de Bicycle Mayor uit Tripoli.

Libanon is een prachtig land met ook vele uitdagingen. Gastvrijheid, een geweldig klimaat, een mooie natuur, de wereldberoemde cuisine, overblijfselen uit de Romeinse tijd en steden die de geschiedenis ook al voor het begin van onze jaartelling kleurden.

Grote uitdagingen

De gevolgen van de Syrische crisis, inclusief de komst van meer dan 1 miljoen vluchtelingen, economische uitdagingen, benodigde hervormingen en versterking van bestuur en transparantie vormen grote uitdagingen. Die onderwerpen hebben de dagelijkse aandacht van ons ambassadeteam. Daarnaast is het ook soms mogelijk om aandacht te besteden aan andere zaken.

Spitstijd

Nederland staat ook in Libanon bekend als het fietsland bij uitstek. Evenals in Nederland kampt Libanon, zeker in de spitstijd, met lange files en luchtvervuiling in vooral de stedelijke gebieden langs de kust. Om duurzaamheid, inclusief verminderde milieuverontreiniging, en het belang van lichaamsbeweging onder de aandacht te brengen organiseerde de ambassade in Beiroet, samen met de enthousiaste Libanese ‘fietspromotor’ Natheer Halawani,  een fietstocht van 33 kilometer van Batroun naar Tripoli.

20 minuten live op MTV

Bijna 100 enthousiaste fietsliefhebbers vanuit heel Libanon namen deel aan het evenement. Jongeren uit het uiterste zuiden van Libanon kwamen speciaal met de bus naar Batroun. Vertegenwoordigers van uiteenlopende NGO’s deden mee, het bedrijfsleven en leden van de Nederlandse gemeenschap. De meest populaire televisiezender MTV ontving Natheer Halawani en ambassadeur Jan Waltmans gedurende 20 minuten live. De politie en het Rode Kruis zorgden ervoor dat alle deelnemers veilig de eindbestemming in Tripoli bereikten.

Vriendschap

Libanon heeft nog geen veilige infrastructuur voor fietsen. Bovendien hebben automobilisten een wat andere rijstijl dan in Nederland. Op weg naar Tripoli keken mensen hun ogen uit toen er ineens 100 fietsers voorbij kwamen, in T-shirts met als opdruk een boodschap over vriendschap tussen onze landen en over het belang van fietsen voor duurzaamheid. In Tripoli kwam het verkeer even tot stilstand. Daarvoor zorgde de politie, maar ook automobilisten en voorbijgangers die dit tafereel wilden fotograferen en filmen.

Libanese maaltijd

Bij de kamer van Koophandel werd ter gelegenheid van dit evenement een fietsenstalling geopend, waarna een Libanese maaltijd volgde voor alle deelnemers. Bussen brachten alle deelnemers terug naar het startpunt in Batroun. Voor iedereen een bijzondere dag, onder een strakblauwe hemel en met een serieuze Public Diplomacy boodschap eraan gekoppeld.