Politieke stage bij de Nederlandse Ambassade in Hanoi - begin juni 2019

De Nederlandse Ambassade in Vietnam is op zoek naar een fulltime politieke stagiair(e) vanaf 3 juni 2019 voor de duur van maximaal 6 maanden.

  Vacaturetype

  Stage

  Naam organisatie

  Ministerie van Buitenlandse Zaken

  Standplaats

  Vietnam

  Publicatiedatum

  1 maart 2018

  Sluitingsdatum

  18 maart 2018

Heb jij interesse in internationale politiek en maatschappelijke ontwikkelingen? Ben je benieuwd hoe het is om te werken voor een ambassade in een een-partij staat met een snelgroeiende economie in Azië? De Nederlandse ambassade in Hanoi is op zoek naar een enthousiaste, initiatiefrijke, politieke geïnteresseerde en maatschappelijk geëngageerde stagiair(e) vanaf juni 2019 voor een termijn van 5 tot 6 maanden.

Werkomgeving

In Vietnam bevinden zich een ambassade in de hoofdstad Hanoi en een consulaat-generaal in Ho Chi Minh Stad. De kerntaken van de Nederlandse ambassade in Vietnam liggen op het gebied van politiek, economie en handel, culturele en publieksdiplomatie en consulaire zaken. De ambassade stimuleert duurzame, inclusieve economische ontwikkeling in Vietnam, draagt de Nederlandse standpunten uit in samenwerkingsverbanden op verschillende thema’s met de Vietnamese overheid, het bedrijfsleven, het maatschappelijke middenveld en onderwijsinstituten en rapporteert over de politieke en economische situatie in Vietnam. Het politieke werk van de ambassade focust op mensenrechten, de versterking van het maatschappelijk middenveld en de rechtstaat en het stimuleren van een inclusieve, open samenleving. Dit politieke werk is nauw verbonden met het economische en culturele & publieksdiplomatie werk van de ambassade. We bieden dus een stimulerende, professionele werkomgeving voor jouw stage met afwisselde werkzaamheden. Op de ambassade werken 7 uitgezonden, 11 lokale medewerkers en één of twee stagiair(e)s.

Stage-omschrijving

Als stagiair(e) vorm je een belangrijk en integraal onderdeel van het team. Je bent dus in principe breed inzetbaar voor de ambassade, maar ondersteunt met name het politieke werk van de ambassade, vooral op het thema ‘versterking maatschappelijk middenveld’. Dit houdt onder meer project-ontwikkeling en -management in, alsmede strategische engagement met maatschappelijke actoren en initiatieven die bijdragen aan de politieke, sociale én economische doelen van de ambassade. Verder denk je actief mee over en draag je bij aan de uitvoering van activiteiten zoals de voorbereiding van ambtelijke of politieke bezoeken, trainingen en evenementen over diverse politieke, sociale en ook culturele thema’s en de communicatie hierover in Vietnam en Nederland. Ook communicatie (met name via diverse social media kanalen) over andere onderwerpen behoort tot je pakket. Daarnaast rapporteer je over relevante (inter)nationale politieke ontwikkelingen met betrekking tot Vietnam. Logistieke en andere praktische werkzaamheden behoren tot je mogelijke taken. De inhoudelijke invulling van je stage is voor een deel afhankelijk van je eigen inzet en ambities en het uitdiepen van een bepaald thema is een mogelijkheid.

Profiel van de stagiair(e)

  • Je volgt een relevante universitaire opleiding (bijvoorbeeld internationale betrekkingen, politicologie, ontwikkelingsstudies, politieke economie, antropologie, Internationaal Recht, geschiedenis) en hebt bij voorkeur de bachelorfase afgerond.
  • Je bent cultureel sensitief: werken in Vietnam brengt uitdagingen met zich mee, zoals de taalbarrière en culturele verschillen.
  • Je bent flexibel, ambitieus, proactief en secuur. Je bent ook zelfkritisch en neemt verantwoordelijkheid voor je eigen handelen. Je kunt, uiteraard na een inwerkperiode, zelfstandig werken en met deadlines omgaan. 
  • Je hebt kennis van en interesse in politieke ontwikkelingen en politieke verhoudingen in zowel Nederland als Vietnam. Verder heb je basiskennis van ontwikkelingen in Zuid-Oost Azië.
  • Je hebt interesse in of zelfs ervaring met project-management en project-ontwikkeling met ontwikkelingsgelden (Official Development Aid).
  • Je hebt schrijftalent en je bent in staat grote hoeveelheden informatie helder en to the point samen te vatten.
  • Je hebt bij voorkeur ervaring met het organiseren van evenementen en je hebt ideeën over hoe we in Vietnam publiciteit kunnen genereren voor thema’s die voor Nederland belangrijk zijn.
  • Je hebt een goede beheersing van de Engelse taal, bij voorkeur C1-niveau, zowel mondeling als schriftelijk.

Wat bieden wij?

Wij bieden een uitdagende stage met veel verantwoordelijkheden en afwisselende werkzaamheden in een leuk en dynamisch team. Je krijgt in zes maanden een goed beeld van de rol van een middelgrote ambassade in Azië en wat die in de praktijk inhoudt. Je ziet van dichtbij hoe de diplomatie werkt en je leert hoe Haagse, Brusselse en Aziatische processen werken. Kortom: never a dull moment.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen zijn te vinden op deze site. De kandidaat dient de Nederlandse nationaliteit te hebben en tijdens de volledige stageperiode aan een onderwijsinstelling ingeschreven te staan. Je mag niet eerder bij het ministerie van Buitenlandse Zaken stage hebben gelopen.

Meer weten en/of solliciteren

Geïnteresseerden kunnen tot uiterlijk 18 Maart hun motivatiebrief en CV in het Engels naar han-pcz@minbuza.nl o.v.v. ‘Internship/naam’. De brief kan gericht worden aan de Tweede Secretaris.

Wij streven ernaar om uiterlijk binnen twee weken na sluitingsdatum een besluit te nemen. Wij zullen met enkele geschikte kandidaten een sollicitatiegesprek voeren via Skype in de week van 18 maart.