Horticultuur als spil in de groene stad

Hoe ziet de ‘groene stad’ van de toekomst eruit? Het is een thema dat wereldwijd in steden speelt, zo vindt ook Niek Roozen, landschapsarchitect: “Green City is een concept dat we overal terugzien, of het nu gaat om de groenstructuur bij nieuwe wijken in regio Shenyang, China, de aankomende Horti Expo in Beijing of bij de Floriade 2022 in Almere. Je ziet dat er steeds meer energie wordt gestoken in het vergroenen van de stad.”

Niek is als landschapsarchitect betrokken bij groenprojecten over de hele wereld. Maar China grijpt hem toch wel in het bijzonder. Naast het kantoor in Weesp is zijn bureau ook in Shenyang te vinden. “We hebben in Nederland vaak het beeld dat Chinese steden enorme betonkolossen zijn. Wanneer je echter van dichterbij gaat kijken zie je prachtige steden waar veel energie en financiering is voor groenvoorziening.” Veel Chinese steden investeren hier momenteel in. Niek werkt op dit moment aan het project ‘Colourful Beijing’ van de lokale overheid in Beijing. Dit project heeft als doel de stad het hele jaar door, door middel van groenvoorziening, kleurrijker en leefbaarder te maken. Denk aan het toepassen van wintergroene naaldbomen en struiken met bessen of vroegbloeiers. 

Het Green City concept dat Niek uitdraagt spreekt aan. Inmiddels is hij betrokken geweest bij een tiental Floriade’s, Horti Expo’s en Wereld Expo’s, van Vietnam tot Qatar en van Almere tot Beijing. Vanuit het Ministerie van Landbouw werd hij uitgenodigd een ontwerp te maken voor de Nederlandse deelname aan de Horti Expo in Beijing, die in april opent. “Ook hier komt het thema van de groene stad weer terug. In de Nederlandse tuin willen we de diversiteit van de Nederlandse tuinbouwsector sector laten zien. Enerzijds draait het om de diversiteit van planten en het kleurrijker en leefbaar maken van de stad, maar ook om thema’s zoals sponge cities (steden die klaar zijn voor klimaatverandering) en duurzame voedselvoorziening.

Op de Horti Expo 2019 in Beijing creëert Niek dan ook een Green City-setting. De Nederlandse tuin geeft een stad weer, met staalconstructies als skyline in combinatie met tuinen en bomen. Mini-paviljoens geven ruimte aan organisaties die al bekend zijn met het vergroenen van steden en duurzame voedsel productie in en nabij onze steden, zoals het Ministerie van LNV, Wageningen Universiteit en de Floriade 2022. Daarnaast komen er activiteiten om ook kinderen kennis te laten maken met de groene stad. Twee Holland mini-paviljoens worden bemand door studenten van de Aeres Hogeschool, die tevens onderzoek zullen doen in de regio Beijing.

Uiteraard zal ook de Nederlandse voorliefde voor biodiversiteit een plekje krijgen in de verschillende tuinen. Bloemen die vlinders of bijen aantrekken, maar ook juist planten die je vaak in de keuken terugvindt. De border om de tuin heen wordt volgens Niek een kleurrijk boeket: “Hier hebben we 10.000 tulpen geplant, die in april tijdens de opening vol in de bloei zullen zijn. Om tijdens ieder seizoen een kleurrijk geheel te hebben planten we twee keer extra planten bij . Denk aan het toevoegen van alliums en dahlia’s.”

Op 29 april opent de Horti Expo in Beijing voor het grote publiek. Houd voor meer informatie & updates ons nieuws in de gaten.