'Hoe meer vrouwen in vredesmissies, hoe effectiever we zijn'

Jean-Pierre Lacroix is sinds 2017 Onder-Secretaris-Generaal voor VN vredesoperaties. Hij maakt zich hard voor het verbeteren van vredesmissies, bijvoorbeeld via het Action for Peacekeeping initiatief. Zijn prioriteiten: meer inzet van VN-lidstaten én van vrouwen bij vredesmissies.

Man achter spreekgestoelte

Op 13, 14 en 15 januari 2019 organiseerden de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie samen met Rwanda een conferentie ter voorbereiding van de ministeriële bijeenkomst over VN-vredesmissies in maart 2019 in New York. Op de conferentie in het ministerie van BZ waren ruim 175 diplomaten, militairen en VN-medewerkers uit 140 landen aanwezig. Jean-Pierre Lacroix maakte tijd voor een gesprek met ons.

Opnieuw aandacht voor vredesmissies

‘Het is heel belangrijk dat de Preparatory Conference on Peacekeeping hier in Nederland plaatsvindt’, begint Lacroix. Hij noemt de politieke aandacht die de afgelopen tijd is ontstaan voor het verbeteren van vredesmissies en de belangrijke rol die ons land hierin heeft gespeeld: ‘Het was premier Rutte die namens Nederland opnieuw aandacht vroeg voor vredesmissies en het Action for Peacekeeping initiatief vorig jaar maart in de VN-veiligheidsraad. Er is sprake van betrokkenheid en steun om vredesmissies te verbeteren. Dit jaar is het belangrijk om de vaart er in te houden om meetbare en tastbare resultaten te behalen.’

Man schudt hand van militair

Nederlandse bijdrage

Lacroix prijst de Nederlandse inzet. ‘De Nederlandse bijdrage aan vredesmissies is erg belangrijk geweest.’ Naast de belangrijke rol die Nederland speelde in het mobiliseren van andere Europese landen noemt hij de specifieke bijdrages aan de doelen van MINUSMA: ‘Nederland leverde de Long Range Reconnaissance Patrol Task Group (verkenningspatrouilles) en helikopters. We zijn erg dankbaar voor deze bijdrage.’ Hij hoopt dan ook dat Nederland ook in de toekomst betrokken blijft bij VN-vredesoperaties.

Meer vrouwen

Een van de punten waarop vredesmissies moeten verbeteren is volgens Lacroix de inzet van vrouwen. ’Hoe meer vrouwen in vredesmissies, hoe effectiever we zijn.’ Hij noemt hiervoor drie redenen. ‘Ten eerste omdat VN-vredesoperaties een afspiegeling moeten zijn van de omgeving waar ze in opereren. Daarnaast is er geen enkele functie die vrouwen minder goed kunnen uitvoeren dan mannen.’ Als laatste noemt hij belangrijke bijdrage die vrouwen leveren in het opbouwen van een vertrouwensband met de lokale bevolking.  ‘Wanneer vrouwen hier een rol in spelen gaat dit vele malen beter. Dat zien we elke keer weer.’

Man wandelt met militairen en niet-militairen door zand