Seminar Circulaire Economie voor de bebouwde omgeving

In samenwerking met Desso-Tarkett organiseerde de Nederlandse ambassade in London op 5 februari een seminar genaamd “Circular economy for the built environment”. Genodigden waren architecten, bouwbedrijven, academici en de financiële organisaties. Doel van het event was om de sector te inspireren om meer circulair te werken en te denken. De bouwsector genereert notoir veel afval, zo’n 40% van alle Nederlandse afval komt uit deze sector. Door slim ontwerpen, ander materiaal gebruik en samenstelling is er veel circulaire winst te behalen in de sector.

Oplichtende tekst in tapijt: een samenwerking tussen Desso en Signify
©Desso
Oplichtende tekst in tapijt: een samenwerking tussen Desso en Signify

Bouwsector verduurzamen

De avond werd geopend door de moderator Freek van Eijk van Circular Hotspot, het publiek-private platform dat organisaties samenbrengt rondom het thema circulaire economie. Hij gaf een overzicht van de huidige stand van zaken rondom circulaire economie in de bouwsector in Nederland en hoe hard wordt gewerkt aan het verduurzamen van deze sector.

Cradle-to-cradle

De eerste spreker was Davide Stronati, Global Sustainability leader van Mott MacDonald. Zijn verhaal gaf praktische handvatten voor de bouwsector om circulair te denken en doen. Stronati gaf aan dat in de plannings-, de design-, de constructie-, gebruiks- en eindfase grote kansen liggen om een gebouw circulair te maken. Het concrete voorbeeld van  het hergebruik van een van de stadions van de Olympische Spelen in Londen, dat uit elkaar gehaald werd om in Glasgow opnieuw weer te gebruiken voor de Commonwealth Games, was erg aansprekend.

Vervolgens nam Michael Aastrup, Global Account Directer Noord Europa, medeorganisator van Desso-Tarkett, het woord. Aastrup gaf aan dat Desso zichzelf als bedrijf opnieuw heeft uitgevonden en zegt nu niet meer tapijten te verkopen, maar het verkoopt in plaats daarvan het idee van gezonde lucht, goede akoestiek, natuurlijk licht, etc. Desso heeft zich laten inspireren door het Cradle to Cradle-principe en gaat sinds 2008 voor een volledig circulair bedrijf.

De laatste spreker was Anton Brummelhuis, Senior Director Sustainability bij Signify (Philips lighting). Signify probeert het concept van verlichting volledig om te draaien, dit betekent dat Signify het volledige proces rondom de verlichting van een gebouw coördineert. Daarnaast geeft het bedrijf elk lamponderdeel een zogenaamd paspoort. Mooi nieuws was dat Signify de nieuwe verlichting gaat vezorgen voor 15 Londense bruggen, een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen de Britten en een Nederlands bedrijf.

Tijdens de netwerkborrel na het seminar werd er nog druk nagepraat over de circulaire ideeën.

Ambassade kan helpen bij marktintroductie Verenigd Koninkrijk

De Nederlandse ambassade in Londen helpt Nederlandse bedrijven die hergebruik van grondstoffen hoog in het vaandel hebben graag bij marktintroducties in het Verenigd Koninkrijk. Interesse? Neem contact op met LON-EA@minbuza.nl.