Stemmen in het buitenland? Registreer u op tijd!

Op 23 mei 2019 worden verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. Nederlanders in het buitenland kunnen stemmen voor deze verkiezingen. Wilt u dat doen, registreer u dan voor 11 april 2019 online bij de gemeente Den Haag.

Gebouw met wapperende vlaggen ervoor

Elke 5 jaar worden er verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. Dan kiest u de Nederlandse kandidaten voor het nieuwe parlement. U stemt dus op een Nederlandse politieke partij. De fracties in het Europese Parlement zijn wel anders samengesteld dan in de Tweede Kamer: ze bestaan uit kandidaten uit de verschillende EU-lidstaten (met 1 politieke kleur).

U kunt stemmen in het buitenland

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en woont u in het buitenland? Dan kunt u stemmen voor deze verkiezingen. U moet zich wel online registreren. U kunt ook iemand machtigen om voor u te stemmen in Nederland.

Hoe werkt stemmen in het buitenland?

Registreer u uiterlijk 11 april 2019 op de website van de gemeente Den Haag. U hoeft dit maar één keer te doen. Bij iedere verkiezing krijgt u dan per post een briefstembewijs of een kiezerspas toegestuurd. Daarmee kunt u stemmen. Dat is eenvoudig: stuur uw stem naar het adres dat op de retourenvelop staat. Zorg er wel voor dat u uw briefstembiljet tijdig verstuurt: ruim vóór 23 mei 2019. Dan komt uw stem op tijd aan.

Wanneer u iemand in Nederland wilt machtigen om voor u te stemmen, krijgt deze persoon een volmachtpas toegestuurd. Hiermee kan hij of zij namens u in een Nederlands stembureau stemmen.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over stemmen voor het Europees Parlement als u in het buitenland woont naar de website van de gemeente Den Haag. U kunt ook bellen met de gemeente Den Haag via +31 (0)70 353 4400.

Met vragen kunt u ook terecht bij het 24/7 contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken. U bereikt ons via +31 247 247 247. Of bel met de Nederlandse ambassade in uw land en kies in het telefoonmenu voor ‘consulaire zaken’.

Kijk op Contact met het 24/7 Contactcenter voor alle manieren waarop u ons kunt bereiken.