Bedrijvenmiddag: speeddaten met ambassadeurs

Op de ambassadeursconferentie die deze week plaatsvond, gingen 140 diplomaten in gesprek met politici, maatschappelijke organisaties én ondernemers. In de Fokker Terminal in Den Haag konden entrepreneurs vragen stellen aan de diplomaten als: ‘Welke kansen zijn er voor Nederlandse logistieke bedrijven in het land waar u werkt?’

Vrouw en twee mannen in gesprek aan tafel

De ambassadeursconferentie wordt ieder jaar georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en vond dit jaar plaats van 28 tot en met 31 januari. De conferentie is voor diplomaten een kans om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en het regeringsbeleid in Nederland. En om veel verschillende partijen te ontmoeten, zoals ondernemers. In de Fokker Terminal kregen zo'n 600 Nederlandse entrepreneurs op 31 januari de kans om kort met ambassadeurs, consuls en consuls-generaal te praten over zakendoen in het buitenland. In totaal waren er op de bedrijvenmiddag meer dan 1000 van deze speeddates.

Online dienstverlening in de VS

‘Ik was vooral op zoek naar contactpersonen en kreeg zelfs een boekje met op mijn vraag gerichte praktische informatie.’ Tinus is fysiotherapeut en wil graag laagdrempelige online dienstverlening bieden aan vakgenoten in de Verenigde Staten. Daarom gaat hij in gesprek met consul-generaal in Chicago Louis Piët. Die legt hem onder meer uit dat werkloze Amerikanen geen zorgverzekering hebben en dus vaak geen fysiotherapie kunnen betalen, omdat dat peperduur is. Desondanks is Tinus na het gesprek tevreden. ’15 minuten zijn zo voorbij, maar al mijn doelen zijn bereikt.’

Zaal met mensen aan vierkante tafeltjes

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Stefani werkt aan het SDG World Tour Project. Het doel is om met een zeilschip 17 plekken op de wereld te bezoeken en zo aandacht te vragen voor de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Met locaties als Brazilië, China, de Filipijnen, India en Maleisië was ze op zoek naar gegevens van lokale havens, bedrijven en initiatieven op SDG-gebied. Stefani: ‘Ik vond de ambassadeurs heel erg meedenkend. Ik kreeg veel bruikbare tips over de lokale regels en gebruiken en e-mailadressen van alle mogelijke contactpersonen’.

Oranje Handelsmissiefonds

Bij een sessie van het Oranje Handelsmissiefonds wonnen tien bedrijven uit het Nederlandse mkb een uitgebreid pakket aan ondersteuning bij hun internationalisering. Naast een speeddate met een ambassadeur mogen zij onder meer mee op handelsmissie naar het buitenland. De kersverse winnaars wisselden hun ervaringen en verwachtingen uit met eerdere winnaars. Oud-winnaar Rik Breur vertelde over de deelname aan een handelsmissie naar Singapore, waarmee de gewenste uitbreiding naar Azië startte voor zijn bedrijf. Hij onderstreepte het belang van een eigen vestiging bij zakendoen in Azië, omdat dit vertrouwen schept.

Man spreekt zaal met mensen toe

Goed cijfer voor dienstverlening

‘Nederland moet uit zijn comfortzone komen op de gebieden handel, economie, politiek en binnenland’, aldus VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. In zijn toespraak vertelde hij de ambassadeurs dat hun blik goud waard is. ‘Als vertegenwoordiger in het buitenland hebben jullie immers een andere blik op Nederland dan de collega’s in Den Haag.’

Bedrijven waarderen het werk van de ambassades, vooral de persoonlijke inzet en de proactieve aanpak. Dit blijkt uit het resultaat van de tweejaarlijkse enquête onder leden van VNO-NCW, MKB-NL en evofenedex. Het gemiddelde rapportcijfer vanuit het bedrijfsleven voor de dienstverlening van de posten is een 9,3. Overall winnaar van de bijbehorende Ambassadeprijs is de ambassade (kleine post) in Ho Chi Minhstad in Vietnam. De ambassade (grote post) in Riyadh wint de tweede prijs.

Handelsrelaties binnen en buiten de EU

‘U bent de ondernemers, u neemt de risico’s, u creëert veel welvaart voor Nederland maar ook elders in de wereld.’ Zo sloot minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag de bedrijvenmiddag af. Ze overtuigde de ondernemers van de noodzaak zich goed voor te bereiden op alle mogelijke scenario’s van de Brexit. En daarnaast scherp te blijven op de handelsrelaties en ontwikkelingen binnen de EU en van de EU met China en de VS.

‘Terwijl u handelt en onderhandelt, blijven wij kijken naar het bredere onderhandelingsklimaat om de belangen van Europa, met Nederland voorop, mee te wegen. Dat doen we om te garanderen dat u vrij, eerlijk en duurzaam kunt blijven handelen.’