Nederlandse vakantiegangers vaak onvoorbereid naar verre bestemming

Nederlanders reisden het afgelopen jaar vaak naar verre landen, maar veel reizigers deden dat zonder zich goed te informeren over de bestemming. Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Laptop met paspoort op toetsenbord

Het onderzoek wijst uit dat maar 28 procent van de Nederlanders die het afgelopen jaar op vakantie gingen buiten Europa, eerst het reisadvies van het land checkte. En 37 procent van deze groep Nederlanders informeerde zich over vaccinaties of malariatabletten voordat ze vertrokken. Ook zocht maar 18 procent van de reizigers naar verre bestemmingen informatie op over wetten en gebruiken in dat land.

Goede voorbereiding voorkomt veel ellende

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken roept daarom Nederlanders op zich beter voor te bereiden. Zeker bij reizen buiten Europa. 'Ik gun iedereen een onbezorgde vakantie, maar daar heb je als vakantieganger zelf ook een hand in,' volgens minister Blok. 'Je kunt veel ellende voorkomen door je goed voor te bereiden op je reis. Check daarom voor je vertrekt het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zeker voor verre en onbekende bestemmingen.'

Veiligheid is belangrijk bij keuze reisbestemming

Uit het onderzoek van NBTC-NIPO blijkt dat veiligheid een belangrijke factor is bij de keuze van een vakantiebestemming:

  • Ongeveer twee derde van de ondervraagden gaf aan dat de gezondheidssituatie in een land meeweegt bij de keuze voor een bestemming.
  • Voor 61 procent van de Nederlanders speelt terrorismedreiging een belangrijke rol bij hun keuze.
  • De helft van de Nederlanders weegt het risico op natuurgeweld of rampen mee.
  • Voor 53 procent van de Nederlanders is de politieke situatie in een land ook belangrijk in hun overweging.

Reisadviezen en reischecklist

Een goed voorbereide vakantie begint volgens Blok bij het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zeker als u een verre en onbekende bestemming heeft uitgekozen. Het ministerie heeft voor ieder land in de wereld zo'n reisadvies opgesteld, met informatie over de veiligheid ter plekke. Ook kunnen reizigers vanaf nu gebruik maken van de BZ reischecklist. De checklist bevat nuttige informatie en adviezen voor op reis.

Medewerker 24-7 contact center achter computer

Medewerker van het 24/7 BZ Contact Center

Hulp aan Nederlanders in het buitenland

Mocht het toch fout gaan, dan staat Buitenlandse Zaken klaar om Nederlanders in nood te helpen. Het 24/7 BZ Contactcenter is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor Nederlanders met een hulpvraag.

BZ op vakantiebeurs 2019

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is ook dit jaar weer vertegenwoordigd op de Vakantiebeurs en zal hier aandacht vragen voor het belang van een goede voorbereiding op reis. Dat doet het ministerie samen met de GGD, de Douane en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het ‘NL Reist Plein’. Omdat voorkomen simpelweg beter is dan genezen.