Brexit-informatieavond Birmingham zeer goed ontvangen

Nederlanders die bij de Brexit-informatieavond waren op 26 november in Birmingham, spraken achteraf lovend over de deskundige voorlichting door ambassademedewerkers. "Dit was heel nuttig. Het is me nu een stuk duidelijker welke invloed Brexit zal hebben op mij en mijn familie", zei een van de aanwezigen.

Brexit informatieavond in Birmingham

Deskundige voorlichting door ambassadepersoneel

De bijeenkomst in de Bibliotheek van Birmingham, die ook werd gelivestreamd via de Facebook-pagina van de ambassade, werd ingeluid door ambassadeur Simon Smits. Hij praatte de toehoorders bij over het concept-uittredingsakkoord, waar op zondag 25 november alle EU-lidstaten mee hadden ingestemd en waar het Britse parlement op 11 december over stemt. Ria Zegwaard, medewerker van de Consulaire Afdeling, ging vervolgens dieper in op onder meer de procedure voor het aanvragen van “settled status” of “pre-settled status”, wat garandeert dat EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk na Brexit bijna alle rechten behouden die ze nu ook hebben. Ook beantwoordde zij tientallen vragen van de aanwezigen in de zaal en van mensen die de voorlichtingsavond via Facebook volgden.

Dubbele nationaliteit

Een vraag die altijd terugkomt tijdens deze informatiesessies - dit was al de vijfde door de ambassade georganiseerde Brexitsessie voor Nederlanders - is of men de Britse nationaliteit kan aanvragen naast de Nederlandse. Ria Zegwaard legde uit dat dit in principe niet kan, maar dat er drie uitzonderingen zijn, namelijk:

  1. Als iemand geboren is in een ander land en daar woont op het moment van verkrijging van de nationaliteit.
  2. Als iemand voor zijn 18e minimaal vijf jaar aansluitend in dat land gewoond heeft.
  3. Als iemand op het moment van verkrijging van de nationaliteit getrouwd is met een persoon met de betreffende nationaliteit.

Voor in ieder geval één van de aanwezigen in Birmingham was dit erg goed nieuws. Zij was duidelijk opgelucht om te horen dat haar dochter wel in aanmerking komt voor dubbele nationaliteit, omdat zij voor haar 18e minimaal vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk gewoond heeft en er nog altijd woont.

Sociale zekerheid

Over sociale zekerheden die in verschillende Europese landen zijn opgebouwd, kwamen ook de nodige vragen. Zegwaard vertelde onder meer dat het van belang is om de Department for Work and Pensions in het VK op de hoogte te brengen van alle landen waar iemand pensioen heeft opgebouwd, zodat zij de uitbetaling centraal kunnen coördineren. Dit is nu al zo geregeld en zal zo blijven, zei ze.

Na de transitieperiode

Via Facebook kwamen er ook vragen binnen over de periode na 31 december 2020 (de datum waarop de transitieperiode afloopt). “Wat zijn mijn rechten als ik nu met mijn Britse partner in het VK blijf, maar als we over vijf jaar besluiten naar Nederland te gaan”, was zo’n vraag. Zegwaard legde uit dat hierover nog geen duidelijkheid is. Ook werd gevraagd naar de modernisering van het Nederlandse nationaliteitsrecht en werd zorg uitgesproken over mogelijk verlies van de Nederlandse nationaliteit door de tweede generatie. “Nationaliteitswetgeving wordt niet met terugwerkende kracht veranderd. Volg het nieuws hierover goed”, adviseerde zij.

'Nederlandse' locatie

De locatie voor deze vijfde Brexit-voorlichtingsbijeenkomst was niet toevallig gekozen, zo legde Simon Smits uit. Heel veel Nederlanders hebben namelijk hun domicilie gekozen in de Midlands van Engeland, waaronder ook een hele grote groep Nederlanders van Somalische afkomst, zei Smits. "De keuze voor het gebouw, de Library of Birmingham, is ook niet toevallig", ging Smits verder. "Want zoals u misschien weet heeft dit gebouw een Nederlandse moeder. Het is ontworpen door de Nederlandse architect Francine Houben van Mecanoo Architecten. Dus wie weet krijgt dit gebouw ook ooit nog eens de Nederlandse nationaliteit", grapte de ambassadeur.

Brexit informatieavond Birmingham

Informatie van de EC over het uittredingsakkoord

Op de dag dat Zegwaard en Smits in Birmingham vragen over het uittredingsakkoord aan het beantwoorden waren, publiceerde ook de Europese Commissie een uitgebreide lijst met veelgestelde vragen en antwoorden: Questions and Answers – the rights of EU and UK citizens, as outlined in the Withdrawal Agreement. Zeer overzichtelijk en behulpzaam!

Vragen?

Neem contact op met de ambassade via het contactformulier.