Blog II Ambassadeur Kees Rade

Beste landgenoten,

De maand oktober begon met mijn eerste werkbezoek aan Chiang Mai. Tijdens een druk bezocht NTCC-event over gezondheidszorg en ouder worden kon ik onze prioriteiten ten aanzien van dit zowel in Nederland als in Thailand hoe langer hoe actuelere thema uiteenzetten. Daarnaast heb ik enkele Nederlandse bedrijven bezocht, goed te zien dat ook in die regio ons ondernemerschap tot aansprekende resultaten leidt. Ik wil hier speciaal de Elephant Parade vermelden, een Nederlands initiatief met een mooie geschiedenis en een mondiale reputatie. Indrukwekkend om daar rond te lopen, en te zien hoe de olifantjes gemaakt worden die uiteindelijk o.a. op Schiphol te bewonderen zijn. Een aanrader!
Verder heb ik ook nog een deel van de Nederlandse gemeenschap ontmoet, waarbij mij wel is gebleken dat het voor ons als ambassade erg moeilijk is om alle Nederlanders te bereiken. Onze Website en Facebookpagina blijken dan toch niet voldoende om een ruime verspreiding te bereiken, we zullen nog verder denken over mogelijkheden om hier een oplossing voor te bedenken.

Het muzikale hoogtepunt van de maand was ongetwijfeld het optreden van de Dutch Swing College Band buiten voor het EmQuartier winkelcentrum. Deze oer-Hollandse jazzband, al bijna 75 jaar actief, was gevraagd om enkele van de 49 composities van de overleden Koning Bhumibol Adulyadej te spelen ter gelegenheid van de herdenking van diens overlijden twee jaar geleden. Een fantastisch concert, waarbij duidelijk te merken was dat alle Thaise aanwezigen deze composities van a tot z kennen. Mocht u het gemist hebben, Adrie Braat, de stuwende kracht achter de DSCB, komt in maart met zijn Biggles Big Band weer naar Thailand om nog meer Nederlandse jazz te laten horen.

Ook het Nederlands hoger onderwijs was deze maand in het nieuws, op verschillende manieren. Allereerst via het bezoek van de rector magnificus van Nyenrode University Miša Džoljić, op zoek naar samenwerkingsmogelijkheden met vergelijkbare Thaise business opleidingen. Vervolgens vond een panel over het Nederlandse hoger onderwijs plaats georganiseerd door NHL/Stenden in samenwerking met hun Thaise partner PIM. Voor een groep deskundigen uit het bedrijfsleven en het hoger onderwijs, en een aantal Nederlandse Stenden-studenten die op dit moment in Thailand een opleiding volgen, werd gedebatteerd over de vraag waarom iemand die een (bedrijfs)opleiding wil volgen naar Nederland zou moeten komen. Kernwoorden: dynamisch onderwijs van goede kwaliteit, learning on the job, internationale maatschappij, grootste aanbod van Engelstalig onderwijs binnen de EU (met uitzondering van het VK, maar hoe lang duurt dat nog…).
Minder goed nieuws kwam van de regionale Nuffic–Neso vertegenwoordiger: “Den Haag” heeft besloten het lokale Nuffic-Neso kantoor eind dit jaar te sluiten, ondanks het goede functioneren van dit kantoor. Redenen: teruglopende subsidie in Nederland, gekoppeld aan te weinig groei in het aantal Thaise studenten dat in Nederland studeert. Jammer, maar gezien het fors teruglopende aantal Thaise studenten dat aan een universitaire studie begint in Thailand zelf (vergrijzing…) niet helemaal onverwacht.

Ik beëindigde deze maand in Hua Hin, waar de Nederlandse Vereniging Thailand Hua Hin een groots spektakel had georganiseerd om het 10-jarig bestaan te vieren. Een business lunch met met name Nederlandse MKB-ondernemers, waar ons Hoofd Economische Afdeling uiteen kon zetten wat wij als ambassade voor deze belangrijke groep ondernemers (90% van de Nederlandse economie) kan doen, en ’s avonds een groots optreden van Karin Bloemen voor 130 enthousiaste gasten. Een brok dynamiek, ze speelde alsof ze een uitverkocht Carré voor zich had. Mooi initiatief van Do en de andere leden van het bestuur, verdient zeker navolging!

Vriendelijke groet,

Kees Rade

Volgt u ons ook op facebook, LinkedIn en Twitter