Stage bij de Nederlandse Ambassade te Madrid - Economische afdeling

De Nederlandse Ambassade in Madrid is op zoek naar een fulltime stagiair(e) op de economische afdeling. Startdatum 18 februari 2019 voor de duur van maximaal 6 maanden. 

  Vacaturetype

  Stage

  Naam organisatie

  Ministerie van Buitenlandse Zaken

  Standplaats

  Madrid

  Publicatiedatum

  30 oktober 2018

  Sluitingsdatum

  15 november 2018

Werkomgeving

De ambassade behartigt de Nederlandse belangen in Spanje. Daartoe onderhoudt de ambassade in Spanje contacten met diverse instanties en de regering. De kerntaken van de Nederlandse ambassade in Spanje liggen op het gebied van politiek, economie en handel, consulaire zakenpublieksvoorlichting, pers en cultuur en samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie. De ambassade rapporteert over de politieke en economische situatie in Spanje, volgt het Spaanse overheidsbeleid en draagt Nederlandse standpunten uit. De ambassade onderhoudt daartoe een breed netwerk bij overheden, bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld.

De economische afdeling van de Ambassade in Madrid heeft een breed takenpakket. De afdeling richt zich in samenwerking met het NBSO in Barcelona op handelsbevordering tussen Nederland en Spanje. De afdeling signaleert kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast volgt de afdeling voor Nederland relevante macro-economische ontwikkelingen en hervormingen in Spanje en de positie van Spanje in de EU en rapporteert daarover.

Stageomschrijving

De stagiair(e) draagt bij aan de diverse werkzaamheden van de ambassade. Hij/zij schrijft korte persberichten over Spaans economisch nieuws. De stagiair(e) beantwoordt informatieverzoeken van Nederlandse bedrijven met interesse in handel en investeringen in Spanje. Hij/zij helpt bij de organisatie van informatiebijeenkomsten en evenementen. Hij/zij draagt bij aan het actualiseren van de webpagina’s van het online handelsportaal van de Economische afdeling. Verder draagt de stagiair(e) bij aan rapportages over (macro-)economische ontwikkelingen in Spanje en de standpunten die Spanje inneemt over relevante EU-onderwerpen.

Profiel van de stagiair(e)

  • Je volgt een relevante universitaire opleiding (bij voorkeur op het gebied van economie, internationale bedrijfskunde, internationale betrekkingen of Europese studies met economische richting) en je hebt je bachelorfase afgerond.
  • Je hebt basiskennis van internationale- en macro-economische thema’s, een basiskennis van het beleid van de Europese Unie, en affiniteit met handelsbevordering.
  • Je hebt een goede beheersing van de Spaanse taal, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en uitstekende schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands.
  • Je bent enthousiast, initiatiefrijk en een teamplayer, je kunt zelfstandig werken, en je kunt je snel een nieuwe werkomgeving eigen maken.
  • Kennis van en/of affiniteit met sociale media en websitebeheer is gewenst.

Wat bieden wij:

Een unieke en interessante leerplek met een gevarieerd takenpakket voor een student met kennis van de Spaanse taal, die betrokken wordt bij de dagelijkse werkzaamheden van de economische afdeling.

Voorwaarden en vergoedingen:

  • De stagiair(e) dient gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven te staan bij een Nederlandse onderwijsinstelling.
  • Of je hebt de Nederlandse nationaliteit en studeert aan een erkende universiteit in het buitenland.
  • Meer informatie kun je vinden bij voorwaarden en vergoedingen via deze site.

Meer weten en/of solliciteren?

Ben je geïnteresseerd in deze stageplaats, stuur dan vóór 16 november 2018 je motivatiebrief met beknopt CV naar Hoofd Economische Afdeling mad-ea@minbuza.nl t.a.v. Bart Vrolijk. Heb je nog vragen? Dan kun je ons bereiken via mad-ea@minbuza.nl of + 34 91 353

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties