Nederland investeert in kansrijke buitenlandse markten

‘Denk groots, want de concurrentie doet dat ook.’ Deze oproep deed minister Kaag (Buitenlandse Handel) aan het Nederlandse bedrijfsleven tijdens een Nationaal Export Event in Den Bosch. In het bijzijn van ondernemers en handelsattachés tekende ze op 3 oktober het 100e Partner for International Business-Convenant (PIB).

Zo’n 130 handelsattachés uit 90 landen waren aanwezig op het businessevent. Daar informeerden zij MKB-bedrijven over zakendoen in het buitenland. De handelsattachés reisden deze week af naar Nederland waar zij worden geïnformeerd over nieuwe beleidsontwikkelingen. Ook doen ze kennis op over nieuwe Nederlandse technologieën. 

PIB convenant

Minister Kaag ondertekent 100e Partner for International Business-convenant

Kansrijke markten

Het PIB-programma biedt maatwerk aan Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en ondernemers om buitenlandse kansrijke markten te betreden. Met het convenant dat minister Kaag tekende krijgen zij bijvoorbeeld ondersteuning bij het betreden van de Vietnamese markt. In dit geval met een focus op de binnenvaart. Denk bijvoorbeeld aan seminars, workshops, influential-missies naar Nederland, of juist missies naar Vietnam.

Dat wordt allemaal - in samenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven - door de overheid georganiseerd. Het programma wordt namens Buitenlandse Zaken uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voorwaarden

Het budget voor Partners for International Business voor 2018 is €5,03 miljoen. De overheidsbijdrage is maximaal €350.000 per PIB-programma. Sinds de start van het programma in 2012 zijn er 100 convenanten ontwikkeld, waarvan er nu 54 worden uitgevoerd.

Wil jij ook in aanmerking komen voor PIB? Lees meer over de voorwaarden.