Dutch Design Lounge op de Biënnale Kortrijk

De creatieve sector behoort tot de topsectoren waarin Nederland zich internationaal onderscheidt. Op de Biënnale Interieur Kortrijk zet de Dutch Design Lounge Nederlandse ontwerpen, in de subsector upcycling en functional redesign, in de spotlights. 10 Nederlandse ontwerpers verrassen de bezoekers met creatieve, circulaire, innovatieve oplossingen en onverwachte designs.

Copyright: TWO-O

BIËNNALE INTERIEUR KORTRIJK

Dit event bestaat sinds 1968 en sinds 1970 worden de interior awards uitgereikt aan startende designers wereldwijd. De beurs krijgt internationaal veel aandacht met ruim 70.000 bezoekers tijdens de laatste editie (professionele handelaren, interieursdesigners, particulieren en media) en de verwachting is dat tijdens deze 26e editie van de Biënnale Kortrijk dit aantal nog hoger zal zijn. De beurs biedt dan ook een groot internationaal podium voor Dutch Design en startende Nederlandse designers en bedrijven. Dit jaar is het thema voor de Dutch Design Lounge upcycling en functional redesign en is het gericht op startende exporteurs die meer ervaring willen opdoen over de grens.

Aanleiding van de Dutch Design Lounge

De Dutch Design Lounge biedt dit jaar een podium voor 10 Nederlandse inzendingen binnen het thema upcycling en functional redesign. De deelnemende exposanten hebben vooruitstrevende ideeën en ontwerpen op het gebied van hergebruik van materialen en het verminderen van reststromen / afvalstromen. Gezien circulaire economie steeds belangrijker wordt in onze samenleving, hecht de Nederlandse overheid veel waarde aan (creatieve) initiatieven die hierop aansluiten. Uit de 21 inzendingen zijn de volgende 10 deelnemers geselecteerd voor deelname aan de Dutch Design Lounge op de Biënnale Interieur Kortrijk:  
 

Fabrique Publique

contactpers. Hanneke de Leeuw

Hanneke de Leeuw heeft een onderzoeksproject gedaan (zog. ‘Remake Ceramics‘). Het project richt zich op het verduurzamen van het keramiek maakproces.

Flextrash

contactpers. Basten Leijh

Flextrash is een start-up dat als doel heeft om zwerfvuil te voorkomen middels de Flextrash toepassingen. De Flextrash is gemaakt van recycled PET en is in tal van scenarios in te zetten.

Minestone Seats

contactpers. Paul Koenen

Paul Koenen is beeldend kunstenaar en maakt “minestone” objecten, objecten gemaakt van resten van een mijnsteenberg uit Kerkrade of van de minerale resten van gesloopte gebouwen, met als doel “te herinneren”.

NYVIDD

contactpers. Cees van de Ven

NYVIDD produceert producten van vissenleer, gemaakt van huiden van o.a. de zalm, baars, kabeljauw en zeewolf. Voorheen werden de huiden direct weggegooid, NYVIDD wil meer aandacht voor de mogelijkheden en toepassingen die vissenleer biedt.

Pour products

contactpers. Julie van den Boorn

Pour Products ‘herontwerpt het bestaande‘. Pour is een Nederlands merk dat circulair design creeert uit herwonnen grondstoffen, zoals nieuwe tassen vervaardigd van oude werkkleding.

Planq products

contactpers. Anton Teeuw

De Nederlandse ontwerper Anton Teeuw heeft stoelen ontworpen uit gerecyclede materialen. Bij het bedrijf spelen duurzaamheid, upcyclen, recyclen en circulair design altijd de hoofdrol.

Roland Pieter Smit concepts & products

contactpers. Roland Pieter Smit

Met zijn project ‘Social Textiles’, probeert Roland Pieter Smit lokaal, met oude ambachten weer nieuwe kansen te creëren. Het resultaat is een prachtige reeks wollen dekens en vloerkleden met een herkenbare authentieke look en ‘handtekening’ van de maker.

Studio Hamerhaai

contactpers Niki Schoondergang

Het bedrijf Hamerhaai produceert Dutch design producten opgezet vanuit afvalstromen en restmaterialen. Stuk voor stuk producten met een verhaal.  De Rijkswachters (gemaakt van de oude beschermboxen van schilderijen) zijn hier een mooi voorbeeld van.

Studio Mixtura

contactpers. Daria Biryukova

Daria Biryukova heeft tezamen met Mineralz een toepassing in de keramische industrie ontwikkeld. Het product Forz(R)Glaze is een product dat voor de Nederlandse New Materials Awards is genomineerd en is ontstaan uit gereinigde AEC bodemassen, waardoor de inzet van primaire materialen gereduceerd wordt. 

TWO-O

contactpers. Bob Koning

Moderne ambacht meets duurzame gedachte. Duurzaamheid niet alleen in materialen maar ook in de manier van werken. Er is een groeiende vraag naar second life meubilair en dit is precies wat er gebeurd is met (oude) stoelen uit het Arena stadion van Amsterdam, stoelen die een nieuw design hebben gekregen door upcycling en restyling maar met behoud van de karakteristieken van de originele stoel.

Locatie en opening

De Dutch Design Lounge is te vinden op stand L09 in hal 4. Deze wordt geopend op donderdagochtend 18 oktober om 10.00 uur tijdens de start van de Biënnale Interieur 2018 te Kortrijk.

Organiserende partijen

De Dutch Design Lounge op de Biënnale Interieur Kortrijk is een initiatief van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België en de Nederlandse Export Combinatie (NEC) in samenwerking met de curator Yksi Connect.