Diplomatie op de fiets in Maleisië

Zo'n 150 fietsers in oranje truien trapten op zaterdag 18 augustus door Melaka, een historische kuststad in Maleisië. De groep medewerkers van de ambassade in Kuala Lumpur, Maleisiërs en diplomaten vroeg met het Melaka Heritage Cycling Event aandacht voor de fiets als alternatief vervoermiddel en voor ontwikkelkansen in de nieuwe haven. Een van de resultaten van het event: een autovrije zondag per maand!

Ambassademedewerkers op de fiets in straat

Ambassadeur Karin Mossenlechner, de medewerkers van de ambassade, de chief Minister en de 150 oranje uitgedoste Nederlandse en Maleisische fietsers trokken veel bekijks. De groep reed langs historische panden, gebouwd tussen 1641 en 1824, toen Melaka onder Nederlands bewind stond. De stad staat sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Melaka staat echter regelmatig volledig vast door files. Voor medewerkers van de Nederlandse ambassade een goede reden om de fiets te promoten als een gezond en milieuvriendelijk alternatief voor de auto.

Kansen, diplomatie en een autovrije zondag

De groep fietsers vroeg met het Melaka Heritage Cycling Event ook aandacht voor de ontwikkeling van een nieuwe haven in Melaka en de kansen die deze ontwikkeling biedt voor Nederlandse bedrijven. Ook is er onlangs een nieuwe deelstaatregering gekozen. Genoeg redenen voor de ambassade in Kuala Lumpur om de historische banden met Melaka aan te halen tijdens het Cycling Event. De 'diplomatie op de fiets' behaalde nog een belangrijk doel: voortaan is er iedere maand een autovrije zondag in Melaka.

Groepsfoto ambassademedewerkers in oranje fietstruien