UPDATE: Situatie Lombok

Op zondag 5 augustus is het Indonesische eiland Lombok getroffen door een zware aardbeving waarbij vele Indonesische doden en gewonden zijn te betreuren. Voor alle getroffen Nederlanders op Lombok en de Gili eilanden komt langzaam maar zeker een oplossing. Zeker 300 Nederlanders zijn inmiddels vanuit Lombok en de Gili-eilanden geëvacueerd of zijn vertrokken.

247 BZ Contact Center uitgelicht

Lombok en de Gili eilanden

Voor zover bekend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn alle Nederlanders die van de Gili eilanden wilden vertrekken, inmiddels geëvacueerd. Op Lombok bevinden zich naar schatting nog enkele tientallen Nederlanders. Van diegenen waarmee het ministerie en de ambassade contact hebben, weten we dat zij inmiddels beschikken over tickets voor hun vertrek. Een aantal Nederlanders is vrijwillig gebleven, waaronder Nederlanders die daar werken. Vrijwel iedereen die zich zorgen maakte over familieleden ter plaatse en geen contact kon krijgen, heeft inmiddels contact kunnen hebben met hun naasten.

De twee ambassademedewerkers die naar Lombok zijn afgereisd om Nederlanders te voorzien van consulaire ondersteuning hebben een groot aantal Nederlanders met raad en daad kunnen bijstaan. Op het vliegveld van Lombok en in de haven Bangsal, waar boten aankomen van de Gili eilanden, hebben zij onder meer tips kunnen geven voor het boeken van tickets, een luisterend oor kunnen bieden aan landgenoten die angstige momenten hebben meegemaakt en mensen de weg kunnen wijzen voor praktische zaken. De EU-helpdesk in de hal van het vliegveld van Lombok blijft open tot donderdag 9 augustus 2018, 19.00u lokale tijd.

24/7 BZ Contact Center

Nederlanders in het buitenland die hulp nodig hebben, kunnen 24 uur per dag, 7 dagen in de week, het hele jaar door terecht bij het 24/7 BZ Contact Center via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wenst iedereen een behouden thuiskomst of een veilige voortzetting van de reis elders.