Canal Parade: Klapstuk van een maand vol LHBTI-activiteiten

Afgelopen zaterdag voeren 28 medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken mee tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam. Secretaris generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Joke Brandt, ging mee als vertegenwoordiger van alle SG’s binnen de Rijksoverheid.

Zij stonden, samen met ruim 100 collega’s van 10 verschillende Rijksoverheidsorganisaties, op de boot van Stichting Dutch Government Pride. Stichting Dutch Government Pride is de overkoepelende stichting van LHBTI- en roze netwerken binnen overheidsorganisaties. Deze netwerken werken binnen hun organisaties aan de veiligheid en acceptatie van LHBTI-collega’s.

Heroes of the Dutch Government Pride

'Heroes' was dit jaar het thema van de botenparade door de Amsterdamse binnenstad. Op de boot van Dutch Government Pride prijkte het opdruk 'Heroes of the Dutch Government Pride'. “Voor ons gaat dit over alle helden bij de overheid die zich zichtbaar en onzichtbaar inzetten voor de veiligheid en acceptatie van de LHBTI-gemeenschap in Nederland, wereldwijd en binnen overheidsorganisaties”, legt het bestuur van Dutch Government Pride uit.   

“Vandaag vieren we de liefde, in alle vrijheid. Omdat dit zelfs in Nederland nog steeds niet altijd vanzelfsprekend is, is zo’n feest als vandaag een prachtige manier om hier aandacht voor te blijven vragen”, stelde Joke Brandt, secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken.

Wereldwijde inzet voor LHBTI rechten

LHBTI-acceptatie is nog lang niet overal vanzelfsprekend. “Dat wij in Nederland werken aan de veiligheid en acceptatie van LHBTI-collega’s op de werkvloer is ontzettend belangrijk voor de diverse organisatie die we willen zijn. Ik ben er enorm trots op dat we in Nederland de vrijheid hebben om te zijn wie we zijn en dat de overheid die diversiteit binnen de organisatie viert en stimuleert. Dit is echt in veel landen en samenlevingen verre van vanzelfsprekend” vertelt een collega van het ministerie van Buitenlandse Zaken die afgelopen zaterdag ook op de boot stond.   

“Daarom is het belangrijk dat we vandaag meevaren. En ook dat we ons hier wereldwijd voor in blijven zetten”, zegt Joke Brandt. Dat doet het ministerie van Buitenlandse Zaken vanuit Den Haag bijvoorbeeld met de mensenrechtenambassadeur en het steunen van programma’s zoals Shelter City. Ook collega’s op ambassades en andere de Nederlandse vertegenwoordigingen vragen wereldwijd op allerlei manieren aandacht voor LHBTI. Denk daarbij aan LHBTI-filmfestivals, een eigen Pride-week, parades en fietstochten. Ook gaan zij in die landen het gesprek aan om te zorgen voor meer acceptatie. De slogan: ‘ Orange is always part of the rainbow’ zorgde er dit jaar voor dat wereldwijd lokale Prides oranje kleurden.