Mensen met hiv in Oekraïne bundelen de krachten

Meer dan 15.000 wetenschappers, politici en mensen met hiv nemen deze week deel aan de internationale conferentie AIDS 2018. Want hoewel de wereldwijde situatie op het gebied van hiv/aids verbetert, zijn er gebieden waar dat niet het geval is. Vandaag in de schijnwerpers: Oekraïne, een van de Oost-Europese landen waar het aantal infecties toeneemt.

In Oost-Europa en Centraal-Azië is Oekraïne een van de landen waar het aantal hiv-infecties het sterkst toeneemt. Het risico op uitbreiding van de epidemie is groot, met name vanwege de instabiele situatie in het land. Beperkte toegang tot geneesmiddelen en gezondheidszorg zorgt voor een toename van het aantal hiv-infecties in het hele land. Dat geldt vooral voor de conflictgebieden in het oosten van de Oekraïne.

Kwetsbare groepen

De meest getroffen groepen door hiv-infectie in Oekraïne zijn sekswerkers, mannen die seks hebben met mannen en injecterende druggebruikers. Om deze meest getroffen groepen een duidelijke stem te geven, is eind 2017 het Country Key Populations Platform (CKPP) opgericht. Het platform richt zich onder meer op het beïnvloeden van overheidsbeleid en de ontwikkeling van hiv-preventie in de Oekraine. Ook tegengaan van discriminatie is een van de doelen van het platform.

“We doen ons uiterste best het beleidsproces te beïnvloeden”, zegt Velta Parkhomenko van het CKPP. “Want dit heeft direct invloed op ons leven en onze gezondheid.”

Hulp van ambassade

“Het initiatief is een mooi voorbeeld van hoe betrokken gemeenschappen de krachten bundelen,” zegt ambassadeur Hoeks. “Met de hulp van de Nederlandse ambassade in Oekraïne is het CKPP formeel geregistreerd bij het ministerie van Justitie in Oekraïne, als een unie van gemeenschapsleiders en activisten. Een unieke structuur – niet alleen voor Oekraïne, maar voor veel landen in Oost-Europa en Centraal-Azië. De mogelijkheid om maatschappelijke organisaties officieel te registreren is in die regio’s niet altijd even makkelijk.”

Samenwerking

Het Country Key Populations Platform is onderdeel van een samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, UNAIDS en Bridging the Gaps.