Thaise reddingsactie had Nederlands 'plan B'

Achter de schermen werkten de Nederlandse ambassade in Bangkok en het Nederlandse bedrijf Van Heck mee aan de reddingsactie van de Thaise voetballertjes. Nederlandse expertise op gebied van waterpompen vormde onderdeel van een ander plan om de groep te redden.

Jeroen van Heck in gesprek met Thaise reddingswerkers

Jeroen van Heck (met hoed) en Thaise reddingswerkers

Ook Nederland bood hulp aan, net als vele andere landen. Medewerker Pantipa Sutdhapanya van de Nederlandse ambassade in Bangkok: 'Wij zorgden voor het eerste contact tussen het Nederlandse pompbedrijf Van Heck en de Thaise autoriteiten.’

Plan B

Jeroen van Heck is de directeur van Van Heck B.V. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in waterpompen. Van Heck kwam op zaterdag 7 juli aan in Bangkok. Samen met Pantipa Sutdhapanya reisde hij meteen naar Chiang Rai. Pantipa hielp Van Heck in de gesprekken met de Thaise autoriteiten en buitenlandse experts. In nauw overleg met de Thaise reddingswerkers ontwierp Van Heck vervolgens een 'Plan B'.

400 meter

Dit plan zou in werking treden als de reddingsactie met de duikers niet lukte. Met slangen zou water uit het achterste deel van de grot gepompt worden. Op deze manier zou een route vrijkomen om de grot te verlaten. De rest van het weekend zochten Van Heck en Pantipa in Thailand naar de benodigde 400 meter waterslangen. Ondertussen werd ook in Nederland het nodige technische materiaal bij elkaar gezocht.

Vliegtuig

Toen de eerste 4 jongens uit de grot tevoorschijn kwamen besloten de Thaise autoriteiten dat 'Plan A' voldoende zou zijn. Het team van Van Heck dat al bijna in het vliegtuig zat, kon thuis in Nederland blijven.

Gered

Op dinsdag 10 juli kwam het goede nieuws dat alle voetballertjes en hun coach veilig uit de grot waren. Ze hadden sinds 23 juni vastgezeten. Zeventien dagen lang hield iedereen in Thailand - en de wereld - de adem in. Droefheid sloeg toe toen een Thaise duiker overleed. De 40 Thaise en 50 buitenlandse duikers hadden te maken met een complex grottenstelsel met duisternis en nauwe doorgangen. Meer dan duizend Thaise militairen hielpen bij de reddingsoperatie. Twee duikers vergezelden elke jongen op weg naar buiten.