Integratie: Zweden en Nederland leren van elkaar

Wat gebeurt er als 30 Nederlandse en Zweedse ‘integreerders‘ 8 uur lang samenkomen in de Nederlandse ambassade in Stockholm? Ze bedenken oplossingen voor gemeenschappelijke problemen, wisselen kennis en kunde uitgewisseld, en smeden mooie plannen voor de toekomst. ‘We komen dezelfde problemen tegen.’

Sociale initiatieven, overheidsvertegenwoordigers, onderzoekers, NGO-bestuurders en vluchtelingen uit beide landen kwamen af op ‘SWUTCH Integration 2.0’ eind juni op Wereldvluchtelingdag. Doel was naast netwerken vooral van elkaar leren.

De bijeenkomst kwam tot stand nadat Blendin - een Nederlandse non-profit organisatie die nieuwkomers aan Nederlanders koppelt - contact zocht met de ambassade. Blendin wilde meer te weten komen over gelijksoortige initiatieven in Zweden.

Internationaal vraagstuk

De dag benadrukt het belang van samenwerking in de integratiesector, op nationale en internationale schaal. De integratie van vluchtelingen is een kwestie waar zowel Nederlandse als Zweedse politici mee in hun maag zitten. De “civil society actors” die in het maatschappelijk veld opereren (waar de overheid ophoudt) werken naar eenzelfde doel toe. Maar coördinatie en samenwerking zijn beperkt, ook door een gebrek aan middelen.

Problemen en oplossingen

Philip Robertsson en Ville Skoglund, de twee oprichters van Nema Problema modereerden het ochtendprogramma. Hun stichting probeert vooral in de buitenwijken van Stockholm jongere nieuwkomers van de straat te houden. Dankzij wat speelse oefeningen kwamen de tongen al snel los en vertelden alle aanwezigen over de kwesties die zij in hun werk tegenkomen.

Mouddar Kouli, een van de oprichters van Mumtaz Integration, was erg te spreken over de bijeenkomst. ‘We komen dezelfde problemen tegen. Dat wist ik niet. Wat werkt in Nederland kan in Zweden ook goed functioneren, of andersom. Ik ga vooral onthouden wat K!X Works (een project van Movisie) doet.’ Zij nemen bestaande klanten mee naar pitches voor potentieel nieuwe klanten, om te laten zien hoe voordelig het kan zijn voor een bedrijf om nieuwkomers en migranten in dienst te nemen.

Pijnpunten integratie

Tijdens de lunch presenteerde Kristof Tamas, directeur van het onderzoeksinstituut Delmi hoe succesvol nieuwkomers in Zweden integreren en waar de pijnpunten liggen. Segregatie is in Zweden misschien nog wel een groter probleem dan in Nederland. De vorming van een parallelle samenleving dreigt.

’s Middags maakte een select gezelschap, vooral bestaand uit de Nederlandse aanwezigen, een excursie naar Fryshuset. Deze organisatie heeft in vrijwel elke Zweedse grote stad een of meerdere buurthuizen. Daar kunnen sociaal geïsoleerde jongeren - vaak met een migratieachtergrond - terecht om zichzelf te ontwikkelen.

Resultaten en vervolg

De resultaten van de workshops verschijnen nog deze zomer in een uitgebreid artikel. Daarnaast zijn er plannen voor een vervolgmeeting in Nederland. De Nederlandse ambassade in Stockholm daagt andere ambassades uit om gelijkgestemde organisaties bijeen te brengen en zich in te zetten voor verbeterde integratie van nieuwkomers in de samenleving.

Tekst en foto’s: Ruben Dieleman (ambassade Zweden) i.s.m. Com/Newsroom