Afro-Braziliaanse vrouwen op weg naar een 50-50 planeet

Vorige maand vonden er in Brasília verschillende activiteiten plaats in het teken van de week van de ‘Mulheres Negras rumo a um Planeta 50-50 em 2030’. UN Women organiseerde in samenwerking met het ‘Comitê Mulheres Negras Rumo a um Planeta 50-50 em 2030’ drie productieve dagen waarin vergaderd en gedebatteerd werd om de rol van de Afro-Braziliaanse vrouw te verbeteren.

De initiatieven zijn gebaseerd op de ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties en staan in het kader van het Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst. 

Steun van de ambassade

De Nederlandse ambassade in Brazilië is actief om de positie van vrouwen te versterken in de Braziliaanse samenleving, maar ook daarbuiten. De ambassade steunt een project van UN Women dat een platform creëert voor de stem van de Afro-Braziliaanse vrouw. Het doel hiervan is om racisme te bestrijden en om gendergelijkheid te bereiken op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Door o.a. digitale campagnes die worden gemaakt door UN Women in partnerschap met bekende vloggers en bloggers, is de impact van de 50-50 strategie vanuit Brazilië veelbelovend.

Aangezien de steun van de Nederlandse ambassade een aandeel vormt in het mogelijk maken van het doel van UN Women, gaf Plv Cdp Roderick Wols een toespraak op de Universiteit van Brasília (UNB). Hij was een van de sprekers tijdens de opening van de dialogen die gingen over racisme en geweld tegen vrouwen.

Roderick Wols - ONU Mulheres

Plv Cdp Roderick Wols

Samen één doel

Dit jaar vieren UN Women en haar partners dat de civil society 30 jaar geleden voor het eerst bijeenkwam tijdens een grote mars voor gendergelijkheid en racismebestrijding. Dezelfde krachten die strijden voor gelijke rechten voor mulheres negras verzamelden zich om de volgende stap te zetten richting een 50-50 planeet. Tijdens de middag met dialogen op de Universiteit van Brasília zorgden de aanwezigen voor de input van een volgend evenement in de Braziliaanse stad Goiânia. Hieraan zullen 1000 vrouwen uit de hele wereld samen sterk staan om opnieuw een stap dichter bij de 50-50 planeet te komen.