Admiraal Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, op officieel bezoek in Duitsland

Admiraal Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten van het Koninkrijk der Nederlanden, was dinsdag op een officieel bezoek in Berlijn bij zijn collega Generaal Eberhard Zorn, de Generaal-Inspecteur van de Bundeswehr.

Beeld: ©BMVg

Dit eerste officiële bezoek vond plaats in het kader van de huidige sterke militaire samenwerking tussen Duitsland en Nederland; beide landen willen deze samenwerking graag intensiveren. Aan het begin van zijn bezoek inspecteerde Admiraal Bauer de erewacht van de Bundeswehr en legde hij, namens de Nederlandse Krijgsmacht, een krans bij het Herdenkingsmonument van de Bundeswehr.

Respect en vertrouwen

Nederland is een groot voorstander van vergaande Europese militaire samenwerking. Een goed voorbeeld van deze aanpak is de militaire samenwerking tussen Duitsland en Nederland. "Duitsland is voor ons een betrouwbare en strategische partner. Door de jaren heen hebben we een gezonde werkrelatie opgebouwd. Het is gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen, op de kennis en de toegevoegde waarde van de ander en op de specifieke vaardigheden die ons samen sterker maken."

Wat de Duits-Nederlandse samenwerking zo bijzonder maakt, is het hoge niveau dat beide landen in de afgelopen jaren hebben bereikt: uitbreiding en verdieping van de operationele samenwerking, integratie van militaire eenheden en het medegebruik van de capaciteiten van de partner.

Actuele veiligheidssituatie

Admiraal Bauer en Generaal Zorn hebben over de actuele veiligheidssituatie gesproken en tevens over de samenwerking in lopende operaties in  uitzendgebieden, over de bredere Europese militaire samenwerking (PESCO), met name de militaire mobiliteit, en verdere mogelijkheden voor samenwerking bij grote materieelverwervingsprojecten. Admiraal Bauer werd ook geïnformeerd over de doorontwikkeling van de Bundeswehr.