'Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers'

Zit je op een bergtop zonder bereik? Met een lege mobiel op safari? Op vakantie in het buitenland kan iemand even van de radar verdwijnen. Maak goede afspraken met het thuisfront over bereikbaarheid. Dat voorkomt ongeruste belletjes vanuit Nederland naar bijvoorbeeld het ministerie van Buitenlandse Zaken. Waarna vaak een ambassade in actie komt. Want het ministerie neemt elke mogelijke vermissing serieus.

Papier met gps locatiewijzer

We zijn tegenwoordig altijd en overal bereikbaar. Een uur wachten op een antwoord kan al lijken op een eeuwigheid. Maar op vakantie kan iemand een tijdje offline zijn. De telefoon staat uit, er is geen Wifi en ook Facebook is even uit de lucht. Als je daarover van tevoren afspraken maakt met het thuisfront, hoeft niemand zich onnodig zorgen te maken.

Loos alarm

Het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt ongeveer 5 meldingen per week binnen van familie of vrienden die bezorgd zijn omdat ze geen contact kunnen krijgen met een Nederlander in het buitenland. De meeste telefoontjes zijn gelukkig loos alarm, er blijkt niets ernstigs aan de hand te zijn. Maar wij nemen deze meldingen altijd serieus en informeren de ambassade in het land waar de Nederlander is. Want je weet nooit of iemand echt vermist is of iets ernstigs is overkomen.

Maak afspraken

Ga je op vakantie? Zorg er dan voor dat het thuisfront zich niet onnodig zorgen maakt. Maak goede afspraken over je bereikbaarheid. Laat niet alleen een telefoonnummer achter, maar ook de namen van hotels, reisroutes, of reisschema’s. Die oude slogan geldt eigenlijk nog steeds: maak van thuisblijvers geen spoorzoekers.

Hulp bij nood

Is er sprake van een noodsituatie, dan staat het ministerie van Buitenlandse Zaken 24/7 klaar voor Nederlanders in het buitenland. Bij een mogelijke vermissing noteren wij alle gegevens en geven die door aan onze ambassade ter plaatse. Wij geven advies en houden contact met de lokale autoriteiten. En zolang de vermissing duurt, ook met de familie.

Contact opnemen met Buitenlandse Zaken (BZ) of ambassade

U kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen met het 24/7 BZ contactcenter. Het telefoonnummer is +31247247247.