Caravaggio’s ‘De Graflegging’ tentoongesteld in Utrecht

Eén van de topstukken van de Vaticaanse Musea, ‘De Graflegging’ van de Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610), zal vanaf 15 december 2018 een maand lang te zien zijn in het Centraal Museum in Utrecht. Mede dankzij de inzet van de Nederlandse ambassade bij de Heilige Stoel hebben de Vaticaanse Musea ingestemd met de bruikleen.

Van 15 december 2018 tot en met 24 maart 2019 is in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ te bezoeken. Deze tentoonstelling belicht de verschillen tussen de vele Europese navolgers van Caravaggio, ook wel de caravaggisten genoemd, die in de 17e eeuw in Rome geïnspireerd werden door de revolutionaire stijl van de Italiaanse schilder. Onder hen waren tevens Utrechtse kunstenaars, zoals Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen, die het realisme van Caravaggio nog verder doorvoerden. Met de tientallen meesterwerken laat de tentoonstelling voor het eerst Utrechtse caravaggisten naast hun inspiratiebron en andere Europese collega’s zien.

Culturele samenwerking met het Vaticaan

De afgelopen jaren heeft de Nederlandse ambassade bij de Heilige Stoel meermaals samengewerkt met de Vaticaanse Musea. Zo vond in 2015/2016 in samenwerking met o.a. de Vaticaanse Musea in de Nieuwe Kerk te Amsterdam de tentoonstelling ‘Rome – Droom van keizer Constantijn’ plaats over de opkomst van het christendom. Nog geen jaar later werd er voor het eerst in de Vaticaanse Musea een hele tentoonstelling gewijd aan de protestantse schilder Rembrandt. Mede dankzij deze nauwe culturele samenwerking tussen Nederland en het Vaticaan kon ook deze keer de uiterst kostbare en unieke bruikleen van ‘De Graflegging’ plaatsvinden. 

Zie onderstaande links naar de website van het Centraal Museum en een artikel van NRC voor meer informatie.