Overleg secretarissen-generaal op ambassade Parijs

De ambassade in Parijs organiseerde van 13 t/m 15 juni het tweejaarlijkse werkbezoek aan het buitenland van het overleg van de secretarissen-generaal (SGO). De sg’s van de Nederlandse ministeries spraken er met hun Franse collega’s, ambassadeur Pieter de Gooijer en het ambassadepersoneel.

Het SGO-bezoek begon met een regulier overleg. De avond stond in het teken van Frans-Nederlandse relaties. Waarom vindt een Nederlander het gemakkelijker om samen te werken met een Duitser dan met een Fransman? Na een inleiding door ambassadeur Pieter de Gooijer gaven tv-persoonlijkheid en schrijver Wilfred de Bruijn en journalist Peter Vermaas hun visie op het hedendaagse Frankrijk, de Franse identiteit en cultuur en de opkomst van president Macron.

Franse ambtenaren

De volgende dag ontbeten de sg’s op Matignon, de officiële residentie en werkplek van de Franse premier. Ze spraken er met Marc Guillaume, de sg van de Franse regering. Hij geeft leiding aan alle ambtelijke diensten die onder de Franse premier vallen en heeft een leidende rol bij de modernisering van de centrale overheid.

De sg's bij een bouwplaats van ‘Grand Paris Express’: het grootste Europese infrastructuurproject van het afgelopen decennium.

Na het ontbijt bezochten de sg’s een bouwplaats van ‘Grand Paris Express’: het grootste Europese infrastructuurproject van het afgelopen decennium. Hierbij wordt 200 km aan nieuwe spoor- en metrolijnen aangelegd, net als 68 nieuwe (metro-) stations. Het project moet in 2030 gerealiseerd zijn, maar is grotendeels gepland voor de Olympische Spelen van 2024.

Tijdens een werklunch spraken de secretarissen-generaal met Pascal Lamy, voormalig DG WTO en EU-commissaris voor Handel. Als 'Monsieur Commerce Mondial', ging hij in op de plannen van de regering Macron en de situatie in de wereld. Hoe kan de concurrentiekracht van Frankrijk worden vergroot, terwijl de werkloosheid wordt teruggedrongen?

Na gesprekken met Franse sg’s en samenwerkingspartners volgde ‘s avonds een boottocht langs de sluizen van het Canal Saint-Martin met de ambassade-medewerkers die de sg’s eerder op de dag begeleidden.

Overleg met Marc Guillaume, de SG van de Franse regering.

Nederlandse ambassade

Vrijdag begon met een werkontbijt op de ambassade met de Franse sg Europese Zaken, Sandrine Gaudin. Ook experts van een aantal Franse denktanks sloten aan. Aan bod kwamen uiteenlopende EU-onderwerpen, waaronder economische vraagstukken, handelspolitiek en migratie.

Later op de ochtend ontmoetten de sg’s alle ambassade-medewerkers in de sous-sol van de ambassade. In kleine groepjes spraken de medewerkers over hun werk. Voor beide kanten was het interessant om meer te weten over elkaars werk. Wat zijn de prioriteiten van een sg? En waar loopt een ambassade-medewerker soms tegenaan in de uitvoering van het werk? SG Buitenlandse Zaken Joke Brandt bezocht de consulaire balie.