Nederland aanwezig bij DRC Mining Week om actoren bewust te maken van verantwoordelijk gebruik van mineralen

De Nederlandse ambassade zal van 13 t/m 15 juni deelnemen aan DRC Mining Week wat plaats zal vinden in Lubumbashi. Dit evenement is het grootste mijnbouw- en industriële platform in de DRC en brengt meer dan 3.300 internationale professionals en lokale belanghebbenden uit meer dan 50 landen samen om investeringsmogelijkheden te verkennen.
 

Mijnbouw biedt de potentie om inkomsten te genereren die kunnen worden gebruikt om het land te ontwikkelen, maar tegelijkertijd is het ook een van de belangrijkste oorzaken van conflict. Daarom werken landen zoals Nederland samen met de DRC om de negatieve factoren van mijnbouwproductie aan te pakken. Het is belangrijk om de verschillende actoren in de mijnbouw sector bewust te maken van het gebruik van "verantwoordelijke mineralen". Volgens HE Robert Schuddeboom, ambassadeur van Nederland te Kinshasa, zal een mijnindustrie wat meer verantwoordelijk omgaat met het produceren van mineralen de economie versterken, het leven van mensen verbeteren en het milieu van de producerende landen respecteren.
 
Het doel van de Nederlandse overheid is om de verschillende wereldwijde initiatieven voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) te koppelen aan recente ontwikkelingen in de mijnbouw sector. Over de komende paar jaren zal de vraag naar duurzame mineralen in de wereld exponentieel toenemen. Daarom wil Nederland, met zijn MVO-ervaring, bijdragen aan het creëren van een omgeving waarin mineralen duurzaam worden geproduceerd in de DRC. Het doel is om initiatieven zoals Global Compact; the Voluntary Principles on Security & Human Rights; Responsible Mining Index (RMI); European Partnership for Responsible Minerals (EPRM), en Extractives Industries Transparency Initiative (EITI), te koppelen met de meest recente ontwikkelingen in de mijnbouwsector in de DRC.