Café com Política: Politieke waarden in de EU en Brazilië

“Wat zijn de politieke waarden die een democratie onderbouwen en hoe kunnen we deze waarborgen?” Dit was één van de vragen aan de grondslag van het debat ‘Politieke waarden in de EU en Brazilië” dat plaatsvond tijdens de ‘Semana da Europa’ (Europese Week) in Brasília bij Café Daniel Briand.

Een gezellige sfeer, hapje, drankje, een dozijn vrijwilligers en drie begenadigde sprekers vormen de setting voor een interactief debat gebaseerd op het boek “De passage naar Europa” van Luuk van Middelaar, dat dit jaar in het Portugees is verschenen in Brazilië. De opkomst was goed en het café zit vol. 2018 is dan ook een verkiezingsjaar in Brazilië en het thema democratie spreekt tot de verbeelding.

Het debat wordt geopend door ambassadeur Han Peters, die waarschuwt voor gevaarlijke tendensen in de democratische processen zowel in Brazilië als de EU. Populisme, fake nieuws en corruptie werken onzekerheid in de hand en zaaien verdeeldheid. Politiek in Brazilië is alomtegenwoordig en de (Whatsapp) gesprekken hierover eindigen niet zelden in iemand die de groep verlaat. Gelukkig blijft het tijdens deze avond allemaal correct en wordt het debat in goede banen geleid door vrijwilligers van de jongerenbeweging ‘Café com Política’ en Denise Rothenburg, journaliste bij de krant Correio Braziliense.

Café com Política

If it’s fake, it’s not news

Nadat gastsprekers Claudio Ribeiro en Leonardo Barreto het thema geïntroduceerd hebben, volgt er een interactief debat, een Q&A met het publiek. Het is duidelijk dat mensen zich zorgen maken over fake nieuws en de media wantrouwen. Denise’s reactie is duidelijk: “If it’s fake, it’s not news”. Ook zijn er vragen over de fundamentele democratische waarden die in het gedrang lijken te komen. Dat is een vraag waar ook de EU momenteel mee worstelt en de gastsprekers maken de link met het boek van Luuk van Middelaar.

De mensen gaan intellectueel gestimuleerd naar huis en velen geven aan vaker aan dit soort activiteiten deel te willen nemen. “Een debat waarbij ik mijn zin kan afmaken heb ik nog nooit meegemaakt” zegt een van de – zichtbaar gelukkige – deelnemers. Ook de betrokkenheid en het initiatief van de jongeren van Café com Politica wordt meermaals geprezen.

Als Nederlandse overheid zijn we tevreden om het boek van Luuk van Middelaar op deze manier te kunnen promoten en mensen aan het denken te zetten. In oktober komt er in Brazilië een nieuw boek uit van Luuk van Middelaar. Wie weet zit er ook dan wel weer een nieuw debat in, en dat is dan midden in de  verkiezingsstrijd!

Café com Política
Café com Política
Café com politica

Meer informatie

Lieselotte Pellens
BRA-PPC@minbuza.nl