Addis Abeba: een stad vol VW kevers

In Ethiopie rijden duizenden oude VW kevers. Bengt van Loosdrecht, ambassadeur in Addis Abeba, fotografeerde er ruim 600. In alle kleuren en staten. Rijdt hij er zelf in? 'Ben je gek, die dingen zijn levensgevaarlijk".

Man telefoneert in groene Volkswagen in Addis Abeba

De Ethiopische hoofdstad Addis Abeba is een openluchtmuseum voor oude voertuigen. Er rijden 70 jaar oude Fiat-vrachtwagens, een halve eeuw oude Lada-taxi’s, maar vooral ook veel Volkswagen kevers. Ethiopië importeerde in de jaren 60 en 70 van de vorig eeuw duizenden van deze auto’s, eerst uit Duitsland, later uit Brazilië en Mexico. Toen keizer Haile Selassie in 1974 werd afgezet, werd hij gedwongen in een bescheiden wit kevertje weg te rijden bij zijn paleis: de ultieme vernedering voor de 82-jarige heerser die er een luxe wagenpark op nahield.

Roestige wrakken en opgepimpte lowriders

Bengt van Loosdrecht, Chef de Poste in Addis Abeba, zit voor zijn werk veel in de auto. Als hij niet leest, maakt hij foto’s. Van de stad, van het verkeer, van de bewoners, maar ook van de vele kevers. Het afgelopen jaar fotografeerde hij er ruim 600. Hij schat dat dat maar de helft is van alle kevers in de stad. Hij komt ze dagelijks tegen, in alle staten: als roestige, afgedankte wrakken waar daklozen in slapen, maar ook als opgepimpte, perfect opgeknapte lowriders in felle metallic kleuren met glanzende velgen.

Als het maar rijdt

De meeste keverbezitters gebruiken hun auto’s waar ze voor bedoeld zijn: als vervoermiddel. Dan geven ze niet zo om het uiterlijk van hun auto in deze drukke stad. Als het maar rijdt. Heeft Bengt zelf een kever?  “Ben je gek,” antwoordt hij. “Die dingen zijn levensgevaarlijk.”