Koningsdag in Warschau

Op 26 april 2018 vierden we Koningsdag in Warschau, samen met onze Poolse contacten, diplomaten en Nederlanders in Polen. Koningsdag, 27 april, is onze nationale feestdag. Op deze dag vieren we de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Het is een dag waarbij mensen gekleed gaan in het oranje en samen feestvieren tijdens concerten, straatmarkten en festivals.  

In zijn speech uitte ambassadeur Van Dartel zijn diepste respect en dankbaarheid voor de Poolse bevrijders die bijdroegen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, waarvan sommigen ook aanwezig waren bij de Koningsdagreceptie. Daarnaast sprak de ambassadeur zijn bewondering uit voor het uiterst succesvolle democratische en economische transitieproces in Polen over de afgelopen dertig jaar.  ‘Polen is onze hechte bondgenoot in NATO en we konden Polen verwelkomen in de EU. Het land dat delen van Nederland bevrijdde is als een vrij land teruggekomen in ons kader.’ Vooruitkijkend vertelde ambassadeur Van Dartel de gasten dat hij op Polen rekende als een partner, in het centrum van besluitvorming, in het nakomen van de verplichtingen zoals afgesproken in de verdragen, in het handhaven van onze gedeelde waarden en in het spelen van een rol in de aanpassing van het Europese kader aan onze toekomstige behoeften.  De Nederlandse vertaling van de volledige toespraak en enkele foto’s staan hieronder.

Toespraak Ambassadeur Ron J.P.M. van Dartel op de Koningsdagreceptie 2018

Dames en heren, geachte collega’s, beste vrienden, waarde landgenoten

Het doet me genoegen u allemaal, ook namens mijn vrouw Brigitte en mijn collega’s van de ambassade, te mogen verwelkomen op onze Koningsdagviering.

Ik wil in het bijzonder onze geëerde veteranen welkom heten. U heeft gevochten voor de vrijheid van mijn land. We zijn vereerd met uw aanwezigheid en zullen nooit vergeten wat U voor ons heeft gedaan.

Op deze dag vieren we zowel de 51e verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander als zijn 5-jarige jubileum als vorst. Vanochtend heb ik het Koninklijk Paleis een bericht gestuurd om de Koning en zijn familie te feliciteren namens de Nederlandse gemeenschap in Polen en Wit-Rusland. Morgen zal ons land weer oranje kleuren.  

Dit jaar vieren we dat Polen honderd jaar geleden opnieuw onafhankelijkheid werd. Ik wil hierbij graag mijn felicitaties uiten. Het geeft ons de gelegenheid om honderd jaar Pools-Nederlandse betrekkingen te vieren. Deze honderd jaar maken mij een bescheiden diplomaat, bewust van mijn bescheiden rol in onze betrekkingen gedurende een geringe tijdsperiode.

De afgelopen dertig jaar liggen nog vers in het geheugen van de meeste aanwezigen hier vandaag. In 1989 waren we verheugd met de terugkeer van Polen in ons midden. Polen werd een hechte bondgenoot in NAVO en we verwelkomden Polen in de EU.  Het land dat delen van Nederland bevrijdde is als een vrij land teruggekomen in ons kader.

Sindsdien heeft Polen een uiterst succesvol democratisch en economisch transitieproces meegemaakt, dat Polen weer in gemeenschappelijke koers heeft teruggebracht en het land tot een belangrijke en betrouwbare partner heeft gemaakt. Met een indrukwekkende economische groei, hebben het land en de samenleving zich ontwikkeld op een opmerkelijke manier. De levensomstandigheden van de Poolse bevolking verbeterden en persoonlijke vrijheden keerden terug.

Bovendien hebben onze landen vanaf het begin samengewerkt in dit proces, met de jaarlijkse Utrechtconferentie als waardevol bewijs. Beide landen hebben voordeel gehad van de opmerkelijke economische transformatie. Momenteel is Polen de achtste handelspartner van Nederland en we zijn de zesde exportbestemming voor Polen. Nederland is een van de belangrijkste investeerders in Polen en Poolse investeringen vinden in toenemende mate ook hun weg naar Nederland.   

In de afgelopen jaren is het ook duidelijk geworden dat we vrijheid en veiligheid nooit als vanzelfsprekend kunnen beschouwen, zelfs niet in Europa. Het huidige tijdsbeeld toont ons het belang van betrokkenheid en betrouwbare partners met de verantwoordelijkheid en solidariteit die dit van deelnemende landen vergt. 

We waarderen Polen als een onmisbare EU- en NAVO-partner. Met onze versterkende samenwerking zien we onze verwachtingen nog verder groeien. We rekenen op Polen als een partner, in het centrum van besluitvorming, in het nakomen van de verplichtingen zoals afgesproken in onze verdragen, in het verdedigen van onze gedeelde waarden en in het spelen van een rol in de aanpassing van het Europese kader aan onze toekomstige behoeften. Dit jaar zijn onze landen verenigd als non-permanente leden van de UN Veiligheidsraad, wat ons bondgenootschap in vrede, rechtspraak en ontwikkeling opnieuw bevestigt. Graag wens ik onze Poolse partners succes in hun bijna beginnende voorzitterschap van de Veiligheidsraad.

Voordat we onze volksliederen spelen, wil ik graag onze sponsors bedanken; logistiek bedrijf Raben Group voor de grootse steun, Żywiec en Heineken voor de meer vloeibare steun en kaasbedrijf Beemster. Ik hoop dat u allemaal geniet van onze mooie tuin met de tulpen die speciaal gekweekt zijn om de generaals Sosabowski en Maczek te eren.

Dames en heren, mag ik u uitnodigen om samen met mij het glas te heffen op Zijne Majesteit de Koning van Nederland, op Koningin Maxima, op Zijne Excellentie de President van de Republiek en op de vriendschap tussen Polen en Nederland.