Stageplaats bij de beleidsafdeling op de Nederlandse Ambassade in Praag

De beleidsafdeling van de Nederlandse ambassade in Praag biedt een uitdagende en veelzijdige meeloopstage voor niet-afgestudeerde academici in de laatste fase van hun WO-master studie. De eerstvolgende mogelijkheid is vanaf eind augustus/begin september 2018, voor een periode van 4 tot 6 maanden. De exacte duur van de stage kan in onderling overleg vastgesteld worden, maar dient wel minimaal in de periode september - december te vallen.

Werkomgeving

Sinds het samengaan van de politieke, economische en culturele afdeling beschikt de Nederlandse Ambassade te Praag over één geïntegreerde beleidsafdeling. Deze afdeling behartigt de economische belangen van Nederlanders in Tsjechië door onder andere het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen bij het zakendoen in Tsjechië. Ook helpt de afdeling de Nederlandse export naar Tsjechië te bevorderen. Naast het economische aspect steunt de ambassade ook culturele evenementen, zowel in als buiten Praag, die Nederlandse musici, artiesten en kunstenaars een podium bieden. Op politiek vlak rapporteert de ambassade over de door Tsjechië in te nemen standpunten in EU-ministerraden en onderhoudt daartoe regelmatig contact met relevante Nederlandse en Tsjechische ministeries en instellingen. Bovendien wordt de ambassade ingezet voor consulaire doeleinden, waarbij diensten als paspoortverlening en visaverstrekking aan Nederlanders in Tsjechië centraal staan. Kortom, de Nederlandse ambassade in Praag biedt een unieke kans om een kijkje in de keuken van een compacte en dynamische diplomatieke post te nemen.

Wat doet de stagiair (m/v) zoal? Voor het politieke en economische beleidsterreinen rapporteert hij of zij over relevante ontwikkelingen in Tsjechië m.b.t. Nederland en de EU. Ook zal de stagiair zich bezighouden met algemene publieksvoorlichting, waaronder het bijhouden van de Facebook pagina. Bovendien bestaat er de mogelijkheid om naar conferenties, congressen en seminars over de meest uiteenlopende interessant onderwerpen te gaan en daarvan verslag te doen.

Profiel van de stagiair(e)

  • Nederlandse nationaliteit (formele eis)
  • Volgt een (nog niet afgeronde) academische opleiding op WO-master niveau
  • Goede kennis van het functioneren van de Europese Unie
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal (Kennis van het Tsjechisch is een pré)
  • Affiniteit met internationale betrekkingen, economie en cultuur
  • Uitstekende communicatieve en representatieve vaardigheden
  • Brede interesse, initiatief, doorzettingsvermogen en een flexibele instelling

Sollicitaties met CV en motivatiebrief gaarne vóór maandag 30 april 2018 sturen naar pra@minbuza.nl (en richten aan Plv CdP Peter Keulers).