Interview met nieuwe Honorair Consul op Palma de Mallorca, Ingrid van de Reijt

Consul Palma de Mallorca - Ingrid van der Reijt
©HC Mallorca

Kunt u uzelf kort voorstellen?

Natuurlijk! Mijn naam is Ingrid van de Reijt, ik ben Honorair Consul in Palma de Mallorca en ik woon al 20 jaar met veel plezier in Palma de Mallorca.

Er gaat geen dag voorbij dat ik niet geniet van kleine, maar o zo bijzondere dingen hier, zoals het mooie lichtspel wanneer de zon ondergaat, de kleur van de zee en de hemel, de oude stadsmuur, het claxonneren van de cruiseschepen wanneer ze weer uitvaren.

Kunt u iets vertellen over uw achtergrond?

Ik kom uit Breda en heb rechten gestudeerd. Als een van de eerste Erasmusstudenten ben ik naar Pau in Zuid-Frankrijk gegaan en daar heb ik de smaak van het buitenland én van het strafrecht te pakken gekregen. Daarna heb ik lang in Duitsland gewoond, in Freiburg, en heb gewerkt in het befaamde “Max-Planck-Institut für ausländisches und internationales Strafrecht”. Na Freiburg heb ik weer een paar jaar in Nederland gewoond en werkte ik bij het Ministerie van Justitie en de Centrale Recherche- en Informatiedienst (CRI) in Zoetermeer.

Wat heeft u naar Mallorca gebracht?

In Freiburg leerde ik mijn man kennen en we vertrokken samen naar Mallorca waar we ons “settelden”. We pasten ons aan het levensritme aan en peu à peu vonden we onze weg hier. De komst van onze drie kinderen, die geboren en getogen zijn in Palma, maakte dit makkelijker. Onze kinderen bezitten drie nationaliteiten, mijn man is namelijk Duits én Spaans, waardoor we een mooie Europese meertalige mix zijn.

Hoe is deze culturele mix bij u thuis zichtbaar?

Thuis wordt om de keukentafel  Nederlands en Duits gesproken, en op school en op straat Spaans, Catalaans en Engels! Ook in de vakanties zoeken we bewust naar plaatsen waar we onze tradities, talen, familiebanden en culturen kunnen doorgeven aan de kinderen, die inmiddels 18, 17 en 15 zijn, en zoeken we ook juist die dingen op die we in Palma niet hebben (hoge bergen en sneeuw bijvoorbeeld, of de Noordzeestranden).

De Balearen zijn natuurlijk een trekpleister voor toeristen. Heeft u tips voor de Nederlandse toerist op de Balearen?

De Balearen zijn een groep eilandjes in de Middellandse Zee. Ik woon op het grootste eiland, Mallorca, dat vele gezichten heeft: bergen én vlak binnenland, rotskusten en ook zandstranden a la Cariben, landbouw en hoge hotelnederzettingen, een eigen cultuur en folklore. Een groot deel van de bevolking is  niet-Mallorcaan. De hoofdstad Palma is echt een stad, met een cultuuraanbod, een shopping-mogelijkheid en horecagelegenheden met een kleinstedelijke en Zuid-Spaanse flair waar je u tegen zegt.

Het kleine eiland Formentera is erg landelijk en heeft eigenlijk geen gebouwen die meer dan twee verdiepingen hoog zijn! Een prachtig pareltje!

Menorca en Ibiza zijn weer heel anders: beiden hebben een eigen flair en landschap. Menorca staat vooral bekend om zijn gin, zijn schoenen - abarcas - en de kaas. Ibiza is natuurlijk hét feesteiland voor de jetset, maar heeft een rustige kant, vooral van eind oktober tot en met Pasen, dan is op het eiland bijna alles dicht.

In Palma zelf is het tegenwoordig het hele jaar hoogseizoen, zeker nu het hele jaar grote cruiseschepen Mallorca aandoen. Toeristen komen niet meer alleen voor strandvakanties: veel bezoekers gaan zeilen, wandelen of fietsen in de bergen of ze zoeken naar cultuur. Mallorca heeft van alles te bieden: overblijfselen uit de Romeinse tijd, een prachtige kathedraal, musea, theater, Spaanse cultuur en tradities, zoals de Paasprocessies, bloesembomen in januari, wijnoogst in september en internationaal gerenommeerde zeilregatta's.

Wat heeft u de afgelopen 20 jaar zien veranderen op de Balearen?

Er is veel meer verkeer op het eiland, terwijl we 20 jaar geleden nooit voor een verkeerslicht achter meer dan één andere auto stonden. De wegen zijn verbreed en er zijn veel huizen, hotels en industriegebieden gebouwd. Ook zie je minder kleine, oude winkeltjes in het straatbeeld en krijgen huizen veelal Europese, niet-Spaanse huurders of eigenaren. Ook het aantal luxehotels wordt fors uitgebreid. Sinds kort wordt er ook écht aan het milieu gedacht en wordt aan milieubewustere alternatieven voor bijvoorbeeld het gescheiden verzamelen van recyclebaar huisvuil gedacht, zoals voor glas en oud papier. Ik zie en hoor dat Spanjaarden hierdoor bewuster worden en ook bereid zijn hun bijdrage te leveren.

Als honorair consul bent u natuurlijk een vertegenwoordiger van het Koninkrijk, maar wat houdt het verder nog in?

De hoofdtaak van een Honorair Consul blijft natuurlijk het vertegenwoordigen van Nederland en in geval van nood, en wanneer de Ambassade opdracht geeft, in actie te komen. Bijvoorbeeld wanneer er een laissez-passer gemaakt moet worden, of wanneer er bijvoorbeeld helaas een noodlottig ongeval heeft plaatsgevonden.

Eén van de bezigheden waar ik veel voldoening uit haal, mede dankzij mijn achtergrond in het strafrecht, is natuurlijk het gedetineerdenbezoek. Om de 4-5 weken bezoek ik de Nederlandse gedetineerden in de penitentiaire inrichting alhier. Ik informeer ze over de hulp die Reclassering Nederland hen en hun familie kan bieden tijdens en na hun detentie hier. Ik bied natuurlijk ook een luisterend oor en informeer naar hun geestelijke en fysieke gezondheid en hun familieband. Hierover rapporteer ik aan de Ambassade.

Vaak ben ik de enige Nederlandse bezoeker of zelfs de énige bezoeker die onze landgenoten-achter-de-tralies krijgen.

Daarnaast is er een hechte groep Consuls op Mallorca, waarbinnen een fijne sfeer heerst en er vrij veel georganiseerd wordt. Zo heb ik niet alleen veel Consuls van andere landen leren kennen, ook kom ik op plaatsen en gaan er deuren open die anders gesloten zouden blijven: zoals een lunch met de burgemeester, een lezing over militaire vliegtuigen of zorghotels, een kijkje op het Colombiaanse Consulaat tijdens de verkiezingen. Alles is even interessant! Ik vind het dan echt een voorrecht om Nederland te mogen vertegenwoordigen.

Op welke manier is de Nederlandse gemeenschap actief binnen Nederlandse verenigingen en clubs?

Op Mallorca bestaat een (zaterdag)school voor Nederlandse taal en cultuur. Daar heb ik een kijkje genomen tijdens de Sinterklaasviering. Mooi om te zien hoeveel verschillende Nederlanders dan bij elkaar komen, groot en klein, nog maar kort of al lang geleden vertrokken uit hun vaderland.

Er is ook een Mallorca Dutch Business Club die elk kwartaal bijeenkomsten organiseert. Daar wordt de mogelijkheid geboden om Nederlanders te ontmoeten die over hun werk of hobby’s vertellen. Veel Nederlanders werken in de dienstensector, de horeca, de pleziervaartuigenindustrie of in de luchtvaartsector. Altijd weer interessant van deze mensen te horen hoe ze hier verzeild raakten!

Wat gaat deze benoeming veranderen in uw dagelijks leven?

Ik kan de functie als Consul goed combineren met mijn werk op het advocatenkantoor van mijn man en mij: ´s Ochtends ben ik daar telefoniste en receptioniste en verricht ik vertaalwerkzaamheden en secretaressewerk. ´s Middags ben ik meestal thuis met onze drie kinderen, of kun je me al joggend of fietsend op de boulevard langs de zee aantreffen. Dáár haal ik energie uit!