Herdenking Slag in de Java Zee

Aan de Nederlandse en Indische Gemeenschap in Indonesië: dit jaar 76 jaar geleden vond de Slag in de Java Zee plaats. Bij deze slag verloren bijna 2000 geallieerden het leven. De namen van de 915 mannen in dienst van Nederland, waaronder ook ruim 200 afkomstig uit de archipel, staan vermeld op het Karel Doorman Monument op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Op dinsdag 27 februari 2018 wordt op het ereveld Kembang Kuning de jaarlijkse herdenking gehouden.

De plechtigheid zal om 09.00 uur aanvangen met een ontvangst in de pendopo. Na enkele korte toespraken volgt een stille tocht over het ereveld naar het Karel Doorman monument. Daar zal een aantal kransen worden gelegd. Ook zijn strooibloemen beschikbaar om op eigen wijze eer te betonen en kunt U bij de pendopo nog even napraten onder het genot van een versnapering. 

In de media zijn de afgelopen tijd veel verhalen verschenen over het verdwijnen van de wrakken en de verstoring van de zeemansgraven. Te meer een reden om in alle rust deze marinemannen te herdenken. Hopelijk tot ziens op 27 februari.

De Defensieattaché
Kolonel René Pals