Smog Free Tower in Polen

Het Smog Free Project van Daan Roosegaarde opende 15 februari in Polen!
Krakau krijgt frisse lucht dankzij de Smog Free Tower, 's werelds eerste outdoor smogzuiger die de lucht zuivert.

'We moeten niet te defensief kijken naar onze milieu-uitdagingen. Een toekomstgerichte aanpak biedt ook kansen.' Dat zei ambassadeur in Polen Ron van Dartel donderdag bij de opening van de Smog Free Tower in Jordana Park Krakau. De creatie is onderdeel van het Smog Free Project van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. De zeven meter hoge toren maakt gebruik van positieve ionisatietechnologie om de lucht te zuiveren: door een smogvrije bel te creëren, wordt het mogelijk schone lucht in te ademen. De Smog Free Tower wortelde zich eerst op Rotterdamse bodem en deed daarna Beijing, Tianjin en Dalian aan.
 

De toren kon voet zetten op Poolse bodem dankzij een samenwerking tussen Studio Roosegaarde en ING Bank in Polen en met steun van de ambassade in Warschau en de gemeente Krakau. Krakau heeft een van de hoogste stedelijke smogniveaus in Europa en leent zich daarom uitstekend voor de smogdeeltjes-etende toren. In de woorden van Daan Roosegaarde aspireert het project een zintuiglijke ervaring van een schone toekomst te scheppen. De beleving van de Smog Free Tower zou een stimulans kunnen zijn voor burgers, NGO's, tech-industrie en de overheid om gezamenlijk steden te verlichten van smog, aldus Roosegaarde.