Culturele missie naar Parijs

Van woensdag 7 februari tot vrijdag 9 februari 2018 bezocht een Amsterdamse delegatie van 60 culturele instellingen en 25 creatieve ondernemers onder leiding van minister van OCW Ingrid van Engelshoven en de Amsterdamse wethouder voor Kunst en Cultuur Simone Kukenheim Parijs.

Met de missie werd aandacht gegeven aan de culturele samenwerking tussen Amsterdam-Parijs en Nederland-Frankrijk in 2018 en 2019. Niet alleen maakte Parijs kennis met de Amsterdamse kunst en cultuur – en vice versa – ook werden samenwerkingsverbanden tussen Franse en Nederlandse culturele instellingen gelegd en verstevigd. De missie was een initiatief van de gemeente Amsterdam en de Mairie de Paris, ondersteund door de Nederlandse ambassade in Parijs en in samenwerking met het ministerie van OCW.

Er reisden 60 culturele instellingen af naar Parijs, waaronder het Concertgebouw, Rijksmuseum Amsterdam, EYE Filmmuseum, Foam, Stadsschouwburg Amsterdam, Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Van Gogh Museum, en Toneelgroep Amsterdam. Ook gingen 25 Amsterdamse bedrijven op het gebied van mode mee naar Parijs, waaronder Bas Kosters, Johannes Offerhaus en Ajbilou Rosdorff.

De delegatie bezocht meerdere Franse culturele centra, zoals het Philharmonie de Paris, het nationale podium voor klassieke en moderne muziek aan de rand van Parijs, en Le 104, een cultureel centrum voor podiumkunsten en cultuurparticipatie.

Er werd bijzondere aandacht besteed aan de culturele samenwerking tussen Amsterdam en Parijs in de komende twee jaar. Voorbeelden van zulke samenwerking zijn de huidige expositie ‘Nederlanders in Parijs, 1789-1914’ van het Van Gogh Museum in het Petit Palais of de voorstellingen van het Théâtre des Bouffes du Nord tijdens ‘Brandhaarden 2018’ in de Stadsschouwburg Amsterdam. Ook vertonen het Théâtre de la Ville en de Stadsschouwburg Amsterdam gezamenlijk diverse voorstellingen, en speelt het Koninklijk Concertgebouworkest jaarlijks in de Philharmonie de Paris.

Ook ontmoette minister van OCW Ingrid van Engelshoven haar Franse collega Françoise Nyssen. Zij spraken over het bevorderen van Europese waarden door cultuur en het belang van Frans-Nederlandse samenwerking.

De delegatie kijkt terug op een geslaagd en inspirerend bezoek. Minister Ingrid van Engelshoven: “Onze kunstenaars, ontwerpers en culturele instellingen behoren tot de internationale top. Door deze missie hebben zij niet alleen de banden met hun collega’s in Parijs verstevigd, maar ook met het internationale netwerk dat in een wereldstad samenkomt. Dit toont het grenzeloze karakter van cultuur.” Wethouder voor Kunst en Cultuur Simone Kukenheim sloot zich hierbij aan: “Samenwerking tussen instellingen uit beide steden heeft direct gevolgen voor wat er te zien en te bezoeken is in Amsterdam en Parijs. Het is bijzonder dat we met deze culturele missie onze samenwerking over de grenzen heen op een praktische wijze hebben kunnen bevorderen.”