Iris Leerdam: "Een leerzame en veelzijdige stage aan de Nederlandse ambassade te Kinshasa"

Iris Leerdam liep een stage van 6 maanden aan de economische afdeling van onze ambassade in Kinshasa. In een kort interview vertelt zij over haar dagelijkse taken, de hoogtepunten en uitdagingen van de stage en haar leven in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo.

Hoe zag een gemiddelde werkdag eruit?
Op een gemiddelde werkdag besteedde ik een groot deel van de tijd op het kantoor van de ambassade. Daar was ik met verschillende taken bezig. Dat kon gaan van het uitdenken van een plan van aanpak voor een nieuw project met mijn collega’s, tot onderzoek doen om nieuwe ambassadeinitiatieven uit te werken of praktische zaken regelen. Dagelijks had ik ook meetings, binnen of buiten de ambassade, met mensen in allerlei posities. Dat was voornamelijk in het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) project waar ik verantwoordelijk voor was, of in het kader van het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap. Bij een gemiddelde werkdag kwamen dus heel diverse zaken kijken, en die variatie hield het werk ook zo interessant.

Hoe besteedde je je vrije tijd in Kinshasa?
In mijn vrije tijd was ik vaak op stap. Kinshasa is duur, maar je kan je er als stagiair ook zeker goed amuseren zonder dat je je per se helemaal blut hoeft te maken. Op het Institut Français of Duitse instituut werden vaak gratis/betaalbare activiteiten georganiseerd, zoals filmvoorstellingen, optredens, kunsttentoonstellingen. Er werden van tijd tot tijd leuke activiteiten georganiseerd voor jonge diplomaten (Les Jeunes Diplomats), leuke uitstapjes in de buurt waren mogelijk, ik kon ’s avonds en in het weekend lekker gaan dansen of stoffen kopen… Ik hoefde me zeker niet te vervelen.

Aan wat voor soort projecten werkte je?
Mijn voornaamste project was over maatschappelijk verantwoord ondernemen. De ambassade trachtte een Congolees MVO-netwerk op poten te zetten in de DRC. Voor mij hield dit in dat ik de interesse en het engagement in de Congolese business omgeving aftastte, informatiesessies hield, een kopgroep van geëngageerde bedrijven bij elkaar bracht om het voortouw te nemen en alles bij elkaar de funderingen legde voor het UN Global Compact Congolese netwerk dat na mijn vertrek officieel werd gelanceerd. Daarnaast werkte ik aan het aanmoedigen van vrouwelijk ondernemerschap, het praktisch organiseren van een handelsmissie, het verbeteren van de toegang van Congolese koffie en cacao tot de internationale markt, het versterken en uitbreiden van lokale productie in de kippen- en eierensector.

Heb je tips voor de toekomstige stagiaires?
Geniet er met volle teugen van! Neem initiatief en ontwikkel zowel jezelf als het werk wat van je verwacht wordt verder. Neem een regenjas en muggenspul mee (regenseizoen), eigen (verzorgings)producten meenemen zoals shampoo kan je portemonnee ten goede komen, want kan redelijk duur zijn in Kin. Een Mastercard/Visa hebben is handig, want je kan niet overal met Maestro betalen. Kan verder niet meteen wat bedenken, maar je mag me gerust contacteren met vragen.

Zou je één specifiek moment of herinnering uit je KSS periode kunnen noemen die eruit springt?
De keer dat ik bij de FEC (een soort KvK equivalent) een MVO-presentatie moest houden, was zo’n moment. We hadden een eerder bescheiden opkomst verwacht, maar ineens moest ik daar voor zo’n 60-tal business mensen mijn praatje gaan doen. Plankenkoorts even parkeren, en gaan maar. Ik werd niet op m’n ukkie gelaten, mijn stagebegeleider was er gelukkig ook bij – al leken ze daar te denken dat ik zíjn overste was… Verder heb ik héél veel leuke herinneringen met geslappelach, nieuwe ontdekkingen, persoonlijke groei, het tacklen van uitdagingen en ga zo maar door. Vooral: heel veel plezier gehad en verrijking op meer vlakken dan ik me had kunnen voorstellen.

Zie ook