Hoe kan men een zelfvoorzienende productie in de Congolese pluimveesector bewerkstelligen?

Om deze vraag te beantwoorden heeft de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Kinshasa sinds een aantal maanden een analyse-studie laten uitvoeren die kijkt naar de socio-economische, en gezondheidsvoordelen van een groeiende lokale productie, om de relevante actoren van de voordelen te overtuigen.

In de DRC blijven geïmporteerde diepvrieskippen en diepvriesvis de norm. De prijs van kip en eieren in Kinshasa is ongeveer het dubbele van die in andere Afrikaanse landen. Bovendien kan de consumptie van geïmporteerde eieren en kip, in vergelijking met lokaal geproduceerde varianten, negatieve effecten hebben op de gezondheid

De studie wordt gerealiseerd door de Universiteit van Wageningen, die internationaal gerenommeerd is in voornamelijk de landbouw- en voedingssector.  Onlangs is er een workshop georganiseerd om een platform te bieden aan verschillende actoren (overheid/overheidsinstanties; producenten/privé sector; banken; universiteiten) met als doel het verkrijgen van aanbevelingen die de huidige situatie kunnen verbeteren wat betreft de productie en de afhankelijkheid van importen in de pluimveesector, met de voordelen van zelfvoorziening op de volksgezondheid in het achterhoofd.

Naast het steunen van een lokale productie in de pluimveesector in de DRC, wil Nederland door middel van deze studie haar expertise delen op het gebied van landbouw. Nederland is de op-één-na grootste voedselproducent ter wereld, ondanks het feit dat Nederland 70 keer kleiner dan de DRC is. De resultaten van de studie zullen in de loop van het eerste kwartaal van 2018 gedeeld worden.