Ambassadeur Margriet Vonno: "Duurzaamheid begint bij jezelf."

Duurzaamheid is over de hele wereld een trending topic. Iedereen praat erover en velen doen hun best om iets goeds te doen op het gebied van duurzaamheid. Op dinsdag 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid in Nederland. In het kader van het initiatief #MissionSustainable van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waren wij benieuwd hoe Margriet Vonno, de ambassadeur in Singapore, tegenover duurzaamheid staat. Wat zijn haar drijfveren, wat wil zij bereiken?

Geschreven door: Tessa Groot Zwaaftink

Wat is, met betrekking tot duurzaamheid, jouw doel in Singapore?

"Wanneer ik een nieuwe functie bekleed, ga ik kijken naar de huidige situatie en hoe ik daarin een positief verschil kan maken. Ik wil uiteindelijk de wereld beter achterlaten dan dat ik hem heb aangetroffen, zodat het een betere wereld is voor mijn dochter. Ik begin met luisteren naar de mensen die er al zijn. Die doen vaak bepaalde zaken niet voor niets op een specifieke wijze.

Experts hebben het altijd over ‘smart cities’, maar ik heb het liever over ‘happy cities’. De belangrijkste partij in een stad zijn namelijk haar inwoners. De techniek kan helpen om een omgeving te realiseren waarin bewoners optimaal gebruik kunnen maken van alle voorzieningen, bij voorkeur duurzame opties. Dat helpt ook om het gevoel te krijgen dat de fles half vol is."

Waar is jouw passie voor duurzaamheid begonnen?

"Mijn man Martin en ik waren één van de eersten in onze buurt die fanatiek aan de slag zijn gegaan met het verduurzamen van ons huis, omdat wij dat belangrijk vonden. We deden dat samen met onze buren. Zo hebben wij erg vroeg zonnepanelen geïnstalleerd op ons dak en hebben wij ons huis optimaal geïsoleerd. In de tuin hebben wij een groene schutting gemaakt van klimop en ook een groen dak aangelegd op ons platte dak. Daarnaast vond ik het ook belangrijk om een grote biodiversiteit te creëren in onze tuin. Ook voer ik de tuinvogels, hebben we een hele tamme merel die in de zomer mee-eet aan tafel, en zaai bloemen die insecten aantrekken."

Heeft duurzaamheid effect gehad op jouw carrière?

"Ik ben lange tijd werkzaam geweest binnen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De reden dat ik bij deze overheidsinstelling wilde gaan werken, was omdat ik actiever bezig wilde zijn met duurzaamheid en bij het fietsbeleid betrokken wilde zijn. Ik ben er dan ook trots op dat ik nauw betrokken ben geweest bij het verbieden van gratis plastic tasjes in Nederland en dat ik in de adviesraad van Velocity-2017 zat, de grootste fietsconferentie van de wereld."

Wat is jouw focus in Singapore?

"Ik heb zelf drie thema’s van prioriteit gedurende mijn tijd op de Nederlandse ambassade in Singapore. Deze drie thema’s zijn: innovatie, duurzaamheid en fietsen. Ik probeer dan ook in al mijn activiteiten, zowel intern als extern, deze thema’s terug te laten komen, zodat de mensen in Singapore de Nederlandse ambassade in Singapore gaan associëren met deze drie thema’s."

Wat doe jij in Singapore aan duurzaamheid?

"In Singapore organiseren wij met de Nederlandse ambassade frequent evenementen waarin het hoofdonderwerp duurzaamheid is. Op 25 oktober vindt het Ocean Waste event plaats, dat wij samen met de EU delegatie in Singapore organiseren. Dit evenement legt de focus op de ‘plastic soup’ waar we over de hele wereld mee te maken hebben, en hoe wij deze gezamenlijk tegen kunnen gaan.

Iets waarvan ik hoop dat het gaat lukken is het inwisselen van de ambassadeursauto. Wat nu nog een ‘normale’ auto is, zal binnenkort een hybride auto zijn waardoor we elektrisch zullen rijden. Dat blijkt nog wel veel hobbels te kennen, maar we zijn enthousiast aan het kijken wat hier wel kan. Bijvoorbeeld een oplaadpunt op de residentie.

De afgelopen weken heb ik enorm genoten van de Formule 1, een fantastisch spektakel dat ook in Singapore plaatsvond en waar ik Nederlandse trots Max Verstappen heb mogen ontmoeten. Ik ben van mening dat in de toekomst de Formule 1 zal veranderen naar de Formule E: electric. Dit zou een positieve verandering zijn, al hoop ik wel dat het spektakel dezelfde sfeer zal hebben."

Wat is duurzaamheid voor jou?

"Duurzaamheid is heel breed op te vatten. Echter zie ik heel vaak dat mensen het alleen op een ecologische manier opvatten, dus zij koppelen duurzaamheid aan het milieu. Ook al ben ik van mening dat dit een aanzienlijk deel is van duurzaamheid, zijn er nog zo veel andere belangrijke onderdelen van duurzaamheid. Ik vind bijvoorbeeld dat duurzaamheid ook in je gedrag terug kan komen, de manier waarop je met andere mensen omgaat. Daarnaast heeft het ook een cultureel aspect, hoe gaan we om met het behouden van religies en culturen op een duurzame manier? Ook is duurzaamheid een politiek en economisch onderwerp, want hoe zorgen wij ervoor dat het beleid dat door overheden wordt gemaakt, duurzaam is voor onze maatschappij en wereld? De kern van duurzaamheid is voor mij dat het bij jezelf begint. Als jij duurzame veranderingen maakt in je leven, zullen deze doorslaan naar de mensen om jou heen en zal jij effect hebben. Hiermee kan jij vervolgens grote groepen mensen inspireren, waardoor je écht een impact gaat hebben op de wereld. Alle kleine beetjes helpen, dus begin bij jezelf en laat het langzaam groter worden."

Is Singapore succesvol in duurzaamheid?

"Ik vind dat Singapore goed op weg is om een speler op het gebied van duurzaamheid te worden. Dit onderwerp is in Singapore onderdeel van het smart city beleid. Dit zie ik terugkomen in het feit dat er veel ‘groene’ gebouwen gebouwd worden, met groene gevels vol met planten. Daarnaast wordt gebouwen dusdanig gebouwd dat het geen airco nodig heeft. Nanyang Technological University in Singapore (NTU) is hier bijvoorbeeld actief mee bezig. Daarnaast is de huidige focus binnen Singapore om de stad leefbaarder te maken voor haar inwoners. Een voorbeeld van geïmplementeerde projecten met dit doel zijn de nieuw aangelegde fiets- en looppaden door de stad, waardoor ik van park tot park kan fietsen.

De discussie over het gebruik van plastic tasjes staat hier nog in de kinderschoenen. Ik gebruik zelf het voorbeeld van Nederland waar 75% minder plastic tasjes afval is, sinds daarvoor betaald moet worden. In Singapore worden er onvoorstelbaar veel plastic tasjes meegegeven in supermarkten en winkels, waardoor er onnodige hoeveelheden plastic gebruikt worden. Daarnaast is het ook mogelijk om de verpakkingsmaterialen te verbeteren, zodat deze duurzamer en milieuvriendelijker worden. Een positieve beweging die zich de afgelopen tijd in Singapore aan het ontwikkelen is, is het aanpakken van de bron van het probleem om het eindresultaat hiervan op te lossen. De Singaporese Minister van Milieu heeft ons gevraagd of Nederlandse bedrijven interesse hebben in projecten voor afvalscheiding en verminderen van voedselverspilling. Daar hebben wij Nederlanders meer ervaring mee en daardoor kunnen wij die expertise bieden."

Volg Margriet Vonno op social media:

Twitter | Facebook | LinkedIn | Instagram

Wilt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Singapore? Doe dit door een e-mail te sturen naar SIN-COM@minbuza.nl of bezoek onze Facebook-pagina hier.