Onderzoek in Biobased Economy in Maleisie

Maleisië is na Indonesië de grootste producent van palmolie en de belangrijkste leverancier voor Europa. Het grote aantal palmolieplantages en verwerkingsfabrieken produceert jaarlijks meer dan 80 miljoen ton droge biomassa, wat naar verwachting uit kan groeien tot meer dan 100 miljoen ton in 2020. Boeren gebruiken doorgaans de afgesneden palmbladeren als meststof voor de palmen en de lege fruittrossen en -schillen in de boilers van de verwerkingsfabriek omstoomvan te produceren. De vervuilende gewoonte om POME (afvalwater van de palmoliemolen) te laten vergisten in openluchtvijvers en overtollige vezels te verbranden, zorgt voor de productie van grote hoeveelheden broeikasgassen CO2 enmethaan.

Plantage- en palmoliemolenhouders zijn op zoek naar duurzamere alternatieven, die nodig zijn om te voldoen aan zowel nationale als internationale certificeringsregels. Het produceren van waardevolle producten uit de reststroomzorgt voor een verminderdemilieu-impact van de palmolieproductie,maar ook voor een secundaire inkomstenbron voor de lokale bevolking. Dit resulteert in verkleinde afhankelijkheid van de palmolieproductie en –verkoop.

Klik hier voor het volledige artikel.

Auteur

Järvi de Vlugt