Ambassade Brasília Zoekt Stagiair(e)

Word jij de stagiair(e) die het team van de ambassade in Brasília komt versterken? De Nederlandse ambassade in Brasília  is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode van oktober 2017 t/m maart 2018 . De deadline voor reacties is 15 augustus 2017.

Stagiair Brasília

Beeld: Dulcineia Lopes de Brito

De Nederlandse Ambassade in Brazilië biedt de mogelijkheid voor een stage op de beleidsafdeling van de post. De stageperiode is van 1 oktober 2017 t/m 31 maart 2018. De exacte aanvangs- en vertrekdatum wordt in onderling overleg bepaald.

Werkomgeving

De ambassade in Brazilië is gevestigd in het centrale deel van de hoofdstad Brasília. Stagiair(e)s kunnen gebruik maken van een kamer in het huis op het terrein van de ambassade. In totaal werken er ±20 mensen op de ambassade, van wie 7 uitgezonden Nederlandse medewerkers. De beleidsafdeling heeft als aandachtsgebieden politiek, publieksdiplomatie en cultuur,  en economie & landbouw. Er bestaat daarnaast een afdeling administratieve & consulaire zaken. De werktalen op de ambassade zijn Nederlands, Portugees en Engels.

De ambassade is onderdeel van het diplomatieke netwerk van Nederland in Brazilië, dat verder bestaat uit het consulaat-generaal in Rio de Janeiro, het consulaat-generaal in São Paulo en het Netherlands Business Support Office in Belo Horizonte en Porto Alegre.

Inhoud stage

De stage heeft twee hoofdelementen:

 1. Het initiëren en ondersteunen van de sociale media-activiteiten van de ambassade en het diplomatieke netwerk (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en website).
 2. Het helpen bij de voorbereiding van het World Water Forum dat in maart 2018 in Brasilia zal worden gehouden.

De stagiair(e) zal verder worden betrokken bij diverse werkzaamheden die in overleg worden vastgesteld. Het werkpakket bevat de volgende hoofdtaken:

 • Sociale media:
  • Het scannen van Nederlandse, Braziliaanse en internationale traditionele en sociale media en andere bronnen op content die kan worden gebruikt voor de sociale mediakanalen van de ambassade en de consulaten-generaal, m.n. op de terreinen water en logistiek.
  • Het halen van input voor content uit de interne organisatie bij de inhoudelijke experts.
  • Het vertalen van content in creatieve uitingen op de sociale mediakanalen van de ambassade en het netwerk, met een speciale aandacht voor beeldmateriaal.
  • Het (in technische zin) plaatsen van content op de sociale mediakanalen.
 • World Water Forum 2018:
  • Het ondersteunen in de breedste zin van het woord van de interne taskforce WWF bij de voorbereiding van het forum, d.w.z. logistiek, inhoudelijk en qua communicatie.

Profiel van de stagiair(e)

 • De student dient in een vergevorderd stadium te zijn van een voor de functie relevante studie (HBO of universitair), bijvoorbeeld communicatie, journalistiek, graphic design, politicologie, internationale betrekkingen, Latijns-Amerika studies etc. Het hebben van een communicatie-achtergrond is een pré.
 • Goede kennis in woord en geschrift van de Portugese taal is voor het werken in Brazilië noodzakelijk. Zonder kennis van het Portugees heeft het geen zin om te reageren.
 • Aantoonbare ervaring met sociale media. Enige werkervaring in deze is een pré.
 • Passie voor communicatie en creatief van geest
 • Affiniteit met graphic design, film-editing of andere praktische kennis zijn een pré.  
 • Proactieve ‘hands-on’ mentaliteit
 • Affiniteit met Brazilië, en eventueel met de rest van regio, is een pré. 
 • Klantgerichte instelling
 • Grote mate van zelfstandigheid bij het uitoefenen van taken.

Wat bieden wij

De stagiair(e) wordt intensief betrokken bij de werkzaamheden op de post waardoor inzicht wordt verkregen in de rol van beleidsmedewerker op de ambassade. Dit betekent dat je aan het eind van een goed volbrachte stageperiode inzicht hebt in het werkgebied van een ambassade. Je krijgt eventueel een referentiebrief, ondertekend door de ambassadeur. Ten slotte biedt de ambassade een stimulerende en leerzame werkomgeving met betrokken collega’s en afwisselende werkzaamheden.

Voorwaarden en vergoedingen

Conform het stagereglement van het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt als voorwaarde gesteld dat je gedurende de gehele stageperiode als student staat ingeschreven aan een (Nederlandse) hogere onderwijsinstelling of dat je als student met de Nederlandse nationaliteit staat ingeschreven aan een vergelijkbare buitenlandse onderwijsinstelling. Meer informatie kun je vinden bij voorwaarden en vergoedingen op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Indien je interesse hebt in een stage en aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, ontvangt de ambassade graag vóór 15 augustus 2017 een sollicitatiebrief met motivatie (max. 1 A4) en CV. Deze kun je sturen naar BRA-plvcdp@minbuza.nl t.n.v. Roderick Wols, plaatsvervangend chef de poste. Ons selectieproces bevat twee fases: beoordeling van CV’s en interviews (via skype). Over de uitkomst van de verschillende fases word je natuurlijk op tijd ingelicht.