Gebruik Nederlands rijbewijs in Spanje

Op vragen van Nederlanders in Spanje die worden geconfronteerd met tegenstrijdige informatie van lokale autoriteiten over het gebruik van een Nederlands (EU-) rijbewijs, informeert de Ambassade u graag als volgt:

 

Nederlanders woonachtig in Spanje kunnen gebruik (blijven) maken van hun Nederlandse rijbewijs tot het einde van de geldigheid van dit rijbewijs:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/mag-ik-met-mijn-nederlandse-rijbewijs-in-het-buitenland-aan-het-verkeer-deelnemen

Het verlengen van een rijbewijs kan, voor in Spanje woonachtige (en dus bij de gemeente in Nederland uitgeschreven) Nederlanders alleen in Spanje. Dit betekent echter dat dan een Spaans (EU-) rijbewijs dient te worden aangevraagd. Het is niet mogelijk om in Spanje een Nederlands (EU-) rijbewijs te verkrijgen.

 

Bovenstaande is EU-regelgeving en moet daarom ook op deze manier worden uitgedragen door de Spaanse -lokale- autoriteiten.

De Spaanse “Dirección General de Tráfico” bevestigt deze informatie:

https://sede.dgt.gob.es/es/tramites-y-multas/permiso-de-conduccion/canje-de-permisos/union-europea.shtml

Voor het verkrijgen van een Spaans (EU-) rijbewijs moet overigens wel voldaan worden (door Nederlanders e.a. EU-burgers) aan dezelfde vereisten die de Spaanse autoriteiten stellen aan de afgifte van een rijbewijs aan Spaanse burgers.

 

Verder treft u op de site van de Ambassade onder het kopje “Wonen & Werken” > “Rijbewijs verlengen in Spanje” informatie aan van de Nederlandse Rijksdienst van het Wegverkeer (RDW):

https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/rijbewijs-verlengen-in-het-buitenland/spanje

 

Voor verdere informatie adviseren wij contact op te nemen met de RDW.

 

Madrid, 27 juni 2017