Superslimme Aziatische Tijger

SINGAPORE: een stip in Zuidoost Azië, maar een economische grootmacht van formaat. Technologie maakte van het stadstaatje zonder natuurlijke grondstofen, bossen of akkerbouw een echte 'Azian Tiger'. Singapore borduurt daarop voort met een slimme revolutie.

Smart Singapore - Superslimme Aziatische Tijger

Dol op technologie

Susan van Boxtel is Innovatie Attaché in Singapore. In haar functie informeert ze Nederlandse universiteiten en innovatieve bedrijven over kansen met Singaporese partners en organiseert ze missies en seminars. Hoe verklaart zij het succes van smart in Singapore?

‘Daar zijn 2 belangrijke redenen voor. Allereerst zijn Singaporezen dol op technologie. Ten 2e werkt de overheid er met een langetermijnvisie – en houdt daar ook aan vast. Zo ontwikkelde Singapore 10 jaar geleden het ‘Intelligent Nation’ masterplan – inmiddels smart nation genaamd – met onder andere de ambitie alle huishoudens aan te sluiten op snel internet via glasvezelnetwerk. Dat ligt er nu. Bovendien heeft Singapore 1 van de snelste 4G-netwerken in de wereld en zijn er hier meer mobiele telefoons en breedbandinternetconnecties dan mensen.’

Smart is voor Singapore ook geen luxe, maar een overlevingsstrategie. Singapore is met 8.075 mensen per vierkante kilometer 1 van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het besefte al vroeg dat het door gebrek aan grondstoffen en voldoende drinkwater slim moest opereren om het land leefbaar te houden. Al in de jaren 90 nam de Singaporese overheid de beslissing om de levensstandaard van zijn circa 5,5 miljoen burgers duurzaam te verbeteren door vol in te zetten op technologie en vernieuwing.

 

Klik hier voor het volledige artikel