Circular Change in Slovenië: Nederland als voortrekker

Met zes sprekers was Nederland vorige week sterk vertegenwoordigd op de internationale Circular Change Conference in Slovenië. Hier komen overheden, bedrijven, kennisinstituten en ngo’s uit allerlei landen samen om ervaringen uit te wisselen over de circulaire economie.

De insteek van alle Nederlandse bijdragen was in feite: samen denken en vooral samen doen. Of in de woorden van Erik van Uum (ambassade Ljubljana): “Overheden alleen kunnen geen circulaire economie afdwingen. Alle stakeholders moeten aan boord zijn.” Dat gaat niet altijd makkelijk, zoals bleek uit het verhaal van Robbert Droop (I&M) over de uitdagingen bij de omschakeling naar een circulaire economie.


 

Christiaan Kraaijenhagen en Markus Laubscher bij de paneldiscussie

Maar ondernemingen, groot en klein, zijn intussen wel degelijk bezig met een circulaire transformatie, hield Christiaan Kraaijenhagen (Innoboost) voor. Markus Laubscher (Philips) illustreerde dit in zijn bijdrage over de omschakeling van producten naar services. Door bij een product een dienst te verkopen (bijvoorbeeld een reparatieabonnement) wordt het product duurzamer.

Intussen spraken Arthur ten Wolde (De Groene Zaak) en Guido Braam (Circular Valley) over manieren waarop overheden én bedrijven circulaire productie en dienstverlening kunnen bevorderen. Een idee in dat verband is meer aandacht voor duurzaamheid bij tenders en zo te komen tot ‘circular procurement’.

Slovenië heeft veel potentie op het gebied van de circulaire economie en wil graag een voortrekker zijn in Zuidoost-Europa. In zijn slottoespraak noemde de Sloveense premier Miro Cerar Nederland als een voorbeeld. Hij wil dan ook graag met Nederland doorpraten over hoe verder samen te werken.

Guido Braam op de tweede dag van de conferentie